El dofí que ha aparegut a la platja de Cunit.

Apareix un altre dofí mort a la platja de Cunit

Es tracta d'un dofí mular en avançat estat de descomposició

Un altre dofí mort ha estat trobat aquest divendres 5 d'abril a la platja de Cunit. Una veïna l'ha trobat a primera hora del matí, i ha informat al consistori a través de les xarxes socials. Des de l'Ajuntament de Cunit han recordat que en aquests casos cal no tocar l'animal i avisar el cos d'Agents Rurals o bé trucar al telèfon d'emergències 112. D'aquesta manera, s'activa el protocol de resposta de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina.

Un dofí mular en avançat estat de descomposició

L'exemplar que s'ha trobat a Cunit és un dofí mular, que és un dels més habituals de la zona costanera catalana, segons ha explicat a Tarragona Digital Ricard Gutiérrez, de l'àrea de Flora i Fauna del Departament de Territori i Sostenibilitat. El dofí presentava un estat de descomposició molt avançat, el que porta a pensar que «feia setmanes que estava mort». A més a més, el dofí tenia una corda lligada a la cua, el que podria indicar «que el dofí hauria aparegut en un altre lloc de la costa i algú el devia haver intentat tornar a l'aigua».

En tot cas, Gutiérrez descarta que això tingui res a veure amb la mort de l'animal. Ara mateix, el departament treballa amb dues hipòtesis, «o bé que hagi estat una mort natural i l'hagin portat els corrents marins, o bé que hagi mort per una intervenció pesquera que l'hagués capturat per equivocació». Des de Flora i Fauna destaquen que durant aquesta època és habitual veure dofins mulars i balenes a la costa del Penedès i el Garraf, ja que s'alimenten del plàncton que hi ha provinent del riu Llobregat. 

Sense possibilitat de fer la necròpsia

L'avançat estat de descomposició de l'exemplar fa que ja no es pugui fer la necròpsia al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA), el que permetria saber les causes de la mort. El passat mes de desembre ja va aparèixer un altre dofí mort també a Cunit. En aquell cas, era un exemplar de dofí ratllat, que generalment estan en aigües tropicals i càlides com les dels oceans Atlàntic, Pacífic i Índic, tot i que també s'apropen al Mediterrani.

L'aparició de dofins morts a les platges catalanes i tarragonines no és un fet estrany, i els últims mesos se n'han trobat en llocs com el port de Tarragona o la platja de Deltebre. En la majoria dels casos, es tracta d'exemplars de dofins ratllats, ja que n'hi ha deu vegades més que els dofins mulars.


Comentaris