Philippe Lavaill mostra un quadre de l'escultura que es posarà a la plaça.

L'arbre de la pau, la nova escultura que el Vendrell posarà a la plaça de Francesc Macià

L'obra de Philippe Lavaill i l'Aula Fenosiana ocuparà el lloc de l'antic eucaliptus

El Vendrell celebrarà aquest dissabte 8 de febrer, a partir de les 18.30 hores, l'acte d'inauguració de la nova escultura de la plaça de Francesc Macià. Aquesta substituirà l'antic eucaliptus que hi havia en aquesta cèntrica plaça, i que es va haver de retirar el 2016 per motius de seguretat, ja que l'arbre estava molt debilitat. Tal com es va avançar el passat mes de novembre, al seu lloc es posarà una escultura que ha fet l'artista Pilippe Lavaill i els alumnes de l'Aula Fenosiana.

L'arbre de la pau

I com serà aquesta escultura? Philippe Lavaill ha desvetllat aquest dimecres la incògnita, en una roda de premsa que s'ha fet a l'Ajuntament. «Serà un monument d'un arbre, l'arbre de la pau, que representa el que surt a l'escut del Vendrell, una olivera», ha explicat l'escultor. L'obra ha estat inspirada per Apel·les Fenosa, tant per l'olivera que el desaparegut escultor va fer el 1981 pels premis anuals de la UNESCO, com pels coloms de la pau que va fer per encàrrec de Picasso.

«L'obra és una unió de Pau Casals, Apel·les Fenosa i Pablo Picasso», ha sintetitzat la regidora de Cultura, Sílvia Vaquero. L'arbre de la pau fa uns tres metres i mig d'alt, i sobre l'actual base de ciment, s'aixecarà fins als sis metres. Està feta de ferro, cuit al forn i esmaltat, de manera que quedi protegit de la humitat típica d'una zona pròxima al mar. Al costat de l'arbre hi ha una figura humana. Durant la inauguració hi haurà alguna sorpresa més, com un diàleg entre l'obra i el fons, que no s'ha volgut desvelar encara.

Un acte «festiu i popular»

La inauguració comptarà amb un espectacle que anirà a càrrec d'Enric Rovira, alumna de l'Aula Fenosiana. Segons Rovira, la intenció és que tingui «un caràcter festiu i popular», amb el qual hi haurà elements com una banda de carrer que farà una cercavila prèvia pel centre, dansa, música, titelles i la participació d'alumnes de l'aula. L'acte formarà part de la capitalitat de la cultura catalana, que el Vendrell celebra aquest 2020. Aquesta serà la primera escultura de Lavaill a l'espai urbà vendrellenc. L'escultor sí que en té una a Calafell, el monument Vilamar que hi ha a la plaça dels Països Catalans. 

L'eucaliptus de la plaça Francesc Macià es va treure el 2016. | M.G.


Comentaris