Imatge d'un sanitari mentre prepara una dosi de la vacuna contra la Covid-19

El Baix Penedès baixa del risc alt de rebrot per primer cop des del setembre

L'últim cas a les residències de la comarca es va detectar el 3 de febrer

Les dades del coronavirus segueixen donant motius per l'esperança. Just un any després que es detectés el primer cas al Baix Penedès, la comarca mostra una situació de control que ha fet que, per primera vegada des del mes de setembre, se situï per sota del risc alt de rebrot

Actualment, el risc de rebrot al Baix Penedès és de 81 punts (mitjà), una situació que no es donava des de l'última setmana del mes de setembre. A més a més, tots els altres indicadors també són molt favorables. L'índex de reproducció fa moltes setmanes que està per sota de l'1 (0,63 actualment) i la taxa de positivitat es troba en els nivells més baixos en molt de temps (3%). L'última setmana s'han detectat 45 casos a tota la comarca. 

Superada la tercera onada

Després d'una segona onada que va tenir el seu pic el 24 d'octubre (801 punts), la incidència va anar baixant al Baix Penedès fins a marcar el seu punt més baix el 8 de desembre (110 punts). Tot i això, mai va arribar a baixar dels 100 punts, que és quan el risc de rebrot deixa de ser alt. La tercera onada va ser la més forta a la comarca, arribant a un pic de 896 punts el dia 13 de gener. Des d'aleshores, la baixada ha estat constant els últims dos mesos.

Mapa del risc de rebrot al Baix Penedès.
El risc de rebrot al Baix Penedès ha caigut per sota dels 100 punts per primer cop en sis mesos. | Salut

L'exemple de les residències

Que la vacunació està sent efectiva es pot veure amb l'exemple de les residències. Amb tots els residents vacunats des de fa setmanes, l'últim positiu es va detectar el 3 de febrer, mentre que per trobar l'última mort relacionada amb la Covid-19 cal anar fins al 22 de gener. Aquesta immunitat ha fet que els usuaris de les residències ja hagin pogut començar a recuperar certa activitat a l'exterior.

Ara cal que la vacunació avanci d'una manera més decidida entre la població, ja que el baix Penedès segueix sent la comarca amb menys població vacunada. Fins ara han rebut la primera dosi un total de 6.187 persones, i la segona, 2.237 persones.