Vista del municipi de Bonastre.

Bonastre renuncia als llums de Nadal per retallar la despesa

L'equip de govern finança el Casal de Nadal amb la seva remuneració extraordinària

Bonastre no tindrà, aquest 2019, il·luminació nadalenca. Així ho han certificat des de l'Ajuntament, explicant que la delicada situació econòmica municipal obliga a retallar la despesa. Des del govern local —integrat per Som Bonastre i Tots Som Bonastre—  expliquen que aquesta mesura i altres que s'han pres tenen l'objectiu de sanejar l'economia del consistori evitant «una pujada d'impostos o un augment de l'endeutament».

També permeten «guanyar temps per estudiar les millors opcions per complir amb les regles d'estabilitat econòmica». La contenció de la despesa també hauria afectat el Casal de Nadal per als més petits, però els cinc regidors de l'equip de govern van presentar una moció, al ple extraordinari d'aquest dilluns 16 de desembre, en la qual renunciaven a la seva remuneració extra de Nadal i la destinaven a finançar el Casal. A més a més, l'alcaldessa, Ester Bartra, també ha renunciat a la totalitat de la remuneració mensual per finançar part de les activitats de Nadal.

Empitjorament dels indicadors econòmics

Des de l'Ajuntament de Bonastre expliquen que la situació de l'economia municipal no és bona, apuntant que el tancament dels comptes del passat 2018 —un tancament que es va fer el setembre— va revelar «un empitjorament dels indicadors econòmics». Per l'actual govern, això es deu al fet que el consistori no va reduir la despesa i les inversions amb fons propis durant els anys 2018 i 2019, tal com havia recomanat el Pla Econòmic i Financer fet per la Diputació de Tarragona sobre els comptes del 2017.

Per fer front a això, l'actual equip de govern ha pres mesures per retallar la despesa i aturar les inversions amb fons propis fins que hi hagi una millora. Així, en els pròxims mesos només faran inversions que vinguin mitjançant una subvenció, i les despeses «es reduiran al mínim imprescindible per mantenir els serveis bàsics en funcionament». Les afirmacions de l'actual govern contrasten amb les que va fer l'anterior alcalde, David Godall, abans d'acabar el mandat, en les quals apuntava que el consistori estava sanejat.