Calafell recrearà uns Jocs de l'antiga Grècia al Terra Ibèrica

Del 26 al 29 de juliol se celebra el festival a la Ciutadella ibèrica

El Festival Terra Ibèrica de Calafell arriba a la seva novena edició, que se celebrarà entre el 26 i el 29 de juliol. El certamen presenta un programa farcit de novetats, tant en activitats com en la temàtica, centrada enguany a la recreació històrica. Les activitats principals giren entorn de l'esport i de la competició en el context històric de la Mediterrània Antiga. En aquest sentit, es duran a terme uns Jocs Cossetans inspirats principalment en els Jocs Panhel·lènics de la Grècia clàssica, que inclouran representacions dels esports que s’hi feien, com ara curses a peu, hípica, llançaments, lluita i modalitats combinades com el pentatló.

Jocs Panhel·lènics era el nom genèric que designava les competicions esportives i també artístiques que es realitzaven de forma regular a l'antiguitat en diverses ciutats gregues. A partir del segle VII abans de Crist, es programaven perquè no coincidissin. Els Jocs Olímpics, dedicats a Zeus, eren els primers del cicle i es feien cada quatre anys. Els altres jocs es convocaven durant l’interval. El plat fort del festival d’enguany és l’espectacle 'Ludus Cosetani', que es representarà a la Ciutadella Ibèrica les nits de divendres i dissabte, a partir de les 22.00 hores.

Any 300 abans de Crist

Amb la participació de quatre grups de reconstrucció històrica —Ibercalafell, Iberhonderos, Athenea Promakos i Nemesis—, es mostrarà com la Ciutadella es prepara per a organitzar una competició a la manera de la Grècia antiga. La narració se situa l’any 300 abans de Crist. Ultilatie, fill del cabdill de la Ciutadella, torna al poblat després d’un viatge de més de quatre anys i voldrà organitzar uns Jocs en honor a Posidó amb l’ajuda dels grecs que el varen rescatar d’un naufragi. 

L’espectacle està adreçat a tots els públics. L’entrada general costa deu euros, i n’hi ha una de reduïda de set euros. Per als infants fins a sis anys és gratuïta. Les places són limitades, per la qual cosa es recomana fer reserva prèvia trucant als telèfons 977 69 46 83 o 647 751 569, o bé escrivint un correu electrònic a calafellhistoric@calafell.org. A més, hi haurà tallers històrics i tallers esportius, degustacions gastronòmiques, activitats per als més petits, visites guiades i fins i tot un 'escape room'. Tots els actes es fan a la Ciutadella Ibèrica i compten amb la col·laboració de grups de recerca i recreació i d’animació, cellers i el Casal Jove.