La zona de la muntanya del Comú on hi ha les restes de les trinxeres de Calafell.

Calafell vol museïtzar les restes de les trinxeres de la Guerra Civil

La família Jané cedirà el terreny a l'Ajuntament

L'Ajuntament de Calafell ha mostrat la seva voluntat de museïtzar la zona de trinxeres de la costa del municipi, a la muntanya del Comú. En aquest espai s'hi troben les restes de les defenses de costa que es van fer durant la Guerra Civil, el 1937, per aturar els possibles atacs de les tropes franquistes provinents de Mallorca. La família Jané, propietària d'aquest terreny, ha iniciat els tràmits per cedir-lo de forma gratuïta al consistori. 

La intenció de l'Ajuntament de Calafell és museïtzar aquest espai quan en tingui la propietat. Les trinxeres estan situades a uns 800 metres de la platja, i a 40 metres d'altura, el que suposava una talaia perfecta per vigilar la costa. La fortificació estava dotada amb artilleria, polvorí i refugis per a la tropa. De totes maneres, les defenses no van arribar a entrar en acció pràcticament mai, perquè tenien un abast molt limitat i els projectils amb prou feines arribaven al mar. 

Es conserven diferents estructures, però força danyades

La zona de les trinxeres es conserva parcialment, ja que la zona es va urbanitzar amb l'arribada del turisme. Diferents elements, com ara les plataformes d'artilleria, van quedar sota els carrers o les cases. Algunes trinxeres fins i tot van acabar servint de bodega o de piscina d'algun dels nous habitatges. Sí que hi ha a la vista algunes estructures, que estan força malmeses, però que són susceptibles de restauració, segons el consistori.

Un altre element que sobreviu és una escala que permetia pujar des de la zona de servei, situada en una cota inferior, fins a la de combat. Un cop es va acabar la Guerra Civil, la zona es va convertir en un lloc freqüentat pels infants de Calafell quan anaven d'excursió. Quan arribaven a dalt del turó, s'hi podia esmorzar o berenar, mentre les restes de les fortificacions servien per a tota mena de jocs.

També et pot interessar:


Comentaris