Calafell vol tancar el trànsit rodat als camins rurals.

Calafell vol tancar el trànsit de vehicles a diferents camins rurals per evitar abocaments de residus

El primer tall s'ha fet al Camí de la Rafela

Mesura expeditiva la que es vol impulsar a Calafell per evitar els abocaments de residus a les zones boscoses. L'Ajuntament ha anunciat que planteja prohibir el trànsit rodat a diferents camins rurals, amb l'objectiu que no es puguin fer més abocaments il·legals. Per a provar la mesura, el consistori ha fet un primer tancament, al camí que connecta la zona de la depuradora d'aigües residuals amb la pedrera de la Cobertera, i que es coneix amb el nom de camí de la Rafela.

Aron Marcos, regidor d'Ecologia Urbana de Calafell, ha puntualitzat que només es barra el pas als vehicles rodats, i no a les persones que volen «gaudir de la natura caminant, fent esport o anant en bicicleta». Els pagesos que tenen terres a la zona o els residents a les cases de la Rafela tenen les claus de les tanques. Aquest primer tancament és una prova pilot que, en cas que doni bons resultats, s'ampliarà a altres camins del municipi.

 

Un gran cost econòmic i ambiental

El tancament i la neteja del camí tenen un cost de prop de 6.000 euros, però des de la regidoria apunten que el cost «de continuar permetent els abocaments i anar fent neteges seria molt més alt», també per a l'àmbit ambiental. Marcos recorda que aquests camins també són usats pels grups que espolien llentiscle, una activitat que produeix danys en el medi ambient i genera conflictes amb propietaris de terrenys.

A camins rurals com el de la Rafela s'hi troben molts residus que provenen de la construcció o restes vegetals, abocats sovint per «pseudoprofessionals», com els defineix Marcos. També s'hi han trobat plaques de fibrociment que s'han hagut de retirar amb els estrictes protocols de seguretat sanitària establerts.


Comentaris