Cap positiu de Covid-19 entre el centenar de proves PCR fetes fins ara al CAP del Vendrell

El centre fa unes deu proves diàries a persones amb símptomes compatibles
Les proves PCR s'estan fent als CAP de la demarcació. | Àngel Ullate
 

Notícies esperançadores les que arriben des del Centre d'Atenció Primària (CAP) del Vendrell. Des del passat 11 de maig, amb l'entrada a la fase 1 de la desescalada, els CAP són els encarregats de fer les proves PCR a tots aquells ciutadans que tenen símptomes compatibles amb el coronavirus.

Al Vendrell, durant aquestes tres setmanes s'han fet al voltant d'un centenar de proves, amb la bona notícia que cap d'elles ha donat un resultat positiu de la Covid-19, segons ha explicat a TarragonaDigital la coordinadora d'infermeria de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) del Vendrell, Goretti Gatell. El CAP vendrellenc fa unes deu proves diàries de mitjana i els resultats es poden saber en 24 hores.

«Estem constatant que amb l'arribada de la calor la transmissió del virus ha baixat molt», certifica Gatell. La tendència que s'està copsant a l'ABS del Vendrell es manté també a les altres ABS del Baix Penedès, una cosa que fa veure amb optimisme el futur més immediat, sempre mantenint el màxim de precaucions per evitar un rebrot de casos.

Les proves, a primera hora del matí

El funcionament del CAP del Vendrell s'ha adaptat a aquesta nova situació. Totes les persones que s'han de fer la prova PCR segueixen un circuit diferenciat, i se'ls dona cita a primera hora. Aquestes són persones que tenen símptomes compatibles amb el coronavirus —sobretot febre, tos seca i dificultats respiratòries— i que han trucat el seu metge de capçalera abans. 

«Des del moment del diagnòstic del metge, esperem 48 hores abans de fer la prova, ja que és el període de temps més adequat per veure si es té la Covid-19», explica Gatell. En el cas de proves que surten negatives però que hi ha uns símptomes molt marcats, es repeteix el test uns dies després. Si persisteix el resultat negatiu, es fa una prova serològica,«que és la més acurada de totes». De moment, però, ni així han sortit resultats positius fins ara.

Consultes per telèfon o mail

Els CAP del territori recuperen l'activitat a poc a poc, però el funcionament ha hagut de variar. Així, ara mateix les consultes amb el metge de capçalera que no siguin urgents s'han de demanar per telèfon —al 977 66 77 03— o per correu electrònic (consultavendrell@xarxatecla.cat). En 24 o 48 hores, el professional sanitari es posa en contacte amb la persona i, si cal, es dona una cita per fer una visita presencial. Així s'aconsegueixen evitar aglomeracions de gent al CAP. 

"La nova targeta de Renfe que el Baix Penedès espera amb delit" "Ja hi ha data per a la reactivació de la zona blava al Vendrell i Calafell"