Un voluntari de Proactiva Open Armas realitza un test ràpid de Covid-19 a un treballador sanitari de la residència geriàtrica Redós de Sant Pere de Ribes, al Garraf, el 30 d'abril del 2020

Cauen els positius per coronavirus al Baix Penedès durant l'últim mes

Els casos totals detectats a la comarca són 454

La tendència descendent de contagis de coronavirus que hi ha a Catalunya des de fa unes setmanes també es pot notar clarament al Camp de Tarragona i al Baix Penedès. Les xifres que ofereix el Departament de Salut de la Generalitat a la web sobre la Covid-19 constaten que el nombre de positius detectats durant el segon mes de confinament ha estat notablement inferior als detectats durant el primer mes.  

Si el passat 14 d'abril, després del primer mes de confinament, els positius al Baix Penedès s'enfilaven a 298, aquest dilluns 18 de maig, quan ja s'ha superat el segon mes d'estat d'alarma, arriben als 454. Una crescuda de 156 casos en un mes que és força inferior als 298 del mes anterior. Aquests són positius fets tant amb una prova PCR, que permet detectar qui té la malaltia en aquell moment, com amb tests ràpids, que permet saber qui té anticossos i ja l'ha passat.

 

Tests ràpids

Les dades són força bones tenint en compte que durant l'últim mes s'han diversos tests ràpids a col·lectius que es troben a primera línia, com ara policies locals. En aquest segon mes d'estat d'alarma també s'han fet moltes de les proves a residències de la comarca. Tot i això, la caiguda de casos positius ha estat gairebé del 50% respecte al mes anterior.

Els positius per municipi

Mirant municipi per municipi també es veu que la frenada de contagis és molt evident. El Vendrell en tenia 115 després del primer mes, i ara en té 170, una crescuda de només 55 casos. Calafell ha passat de 55 casos a 89, mentre que Cunit en té ara 64, quan fa un mes en tenia 37. L'Arboç (42) i Llorenç del Penedès (20) són els dos municipis que tenen una taxa de contagis més alta, en el primer cas, pels positius que es van detectar a la residència Sant Antoni Abat.

La resta de municipi tenen els següents positius detectats per prova PCR: La Bisbal del Penedès (11), Santa Oliva (12), Albinyana (12), Banyeres del Penedès (13), Sant Jaume dels Domenys  (9), Bellvei (7), el Montmell (3), Bonastre (1) i Masllorenç (1). Des del passat 11 de maig, quan la zona va entrar a la fase 1 de la desescalada, els CAP dels municipis ja han començat a fer proves PCR a la gent que té símptomes compatibles amb el coronavirus.

S'estanca la mortalitat

L'altra bona notícia per a la comarca és que els últims dies s'ha estancat la mortalitat relacionada amb el coronavirus. Segons dades de Salut, durant els últims cinc dies no hi ha hagut cap mort per la Covid-19 al Baix Penedès. La xifra s'ha aturat a les 96 defuncions que ja es registraven el passat dimecres 13 de maig. A tota la província també hi ha hagut un estancament en aquest apartat, amb diversos dies sense víctimes mortals