El somni de Pau Casals que ni les pandèmies poden aturar

El Vendrell acull el concert d'homenatge a l'orquestra del Mestre amb mesures especials
El Vendrell va homenatjar Pau Casals el 1927. | Fundació Pau Casals
 

Quan Pau Casals va tornar a Catalunya procedent dels Estats Units, l'any 1919, el món s'enfrontava a la pandèmia de la grip espanyola. Això no va impedir que el Mestre donés forma al que era un dels seus somnis, la creació de l'Orquestra Pau Casals, que es va concretar el 1920. La commemoració del centenari d'aquella efemèride estava prevista pel 10 de juliol, amb un concert a la plaça Nova del Vendrell. Quan aquest es va presentar el passat mes de novembre, pocs esperaven que la recreació hagués de ser tan fidel que, fins i tot, el món es trobaria immers en una altra pandèmia, la del coronavirus.

 

La cultura no s'atura

Però tal com va passar el 1920, la pandèmia no pot aturar el somni de Pau Casals, i el Vendrell celebrarà finalment el concert d'homenatge el diumenge 12 de juliol, a les 21.30 hores a la plaça Nova. Les circumstàncies han canviat, i s'hauran de seguir diferents mesures de seguretat, però l'esperit es manté. «El missatge que volem enviar al món, amb raó de la crisi sanitària, ha de ser que la cultura ha d'estar al capdavant de la societat per dir que no hi ha repte que no puguem superar», ha expressat l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, en la presentació del concert.

Junt amb Martínez hi havia el director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, que ha afegit que, tot i el moment delicat actual, el concert vol mostrar com Â«cent anys després, el Vendrell se'n recorda de Casals i se'n recorda d’aquella gesta, i això quedarà com un missatge importantíssim que podrà arribar a tot el món». Inicialment, el concert havia de ser el dia 10 de juliol, com a obertura d'un Festival Internacional de Música Pau Casals que, al final, es va suspendre

 

Aforament limitat i reserva prèvia

Tot i això, des de la Fundació Pau Casals ja van avançar a principis del mes de maig que mantenien la voluntat de fer aquest concert, adaptat a les circumstàncies actuals. D'aquesta manera, l'actuació de l'Orquestra Camera Musicae, dirigida per Jordi Mora, s'ha passat al diumenge 12 de juliol, a les 21.30 hores. L'orquestra estarà situada a la plaça Nova, mantenint els músics la distància de seguretat entre ells. L'aforament de públic s'ha hagut de limitar molt.

L'Orquestra Camera Musicae actua al Vendrell el 12 de juliol. | Fundació Pau Casals

Així, a la mateixa plaça Nova hi haurà 40 places per al públic, totes assegudes. A la plaça del Tívoli es posaran 90 cadires més perquè es pugui seguir el concert a través d'una pantalla. El mateix es farà a la sala polivalent de la Vil·la Casals, a Sant Salvador, on hi haurà vint places més. Les reserves, que seran gratuïtes, s'hauran de fer a través de la pàgina web de l'Ajuntament a partir de dilluns 6 de juliol, i s'atorgaran per ordre de petició. El dia del concert caldrà acreditar l'entrada de forma impresa o bé en un dispositiu mòbil.

En record de l'homenatge del 1927

El concert del 12 de juliol també serà un record a l'homenatge que el Vendrell va fer a Pau Casals el 10 de juliol del 1927. Aquell dia, Casals va dirigir l'actuació de la seva orquestra a una plaça Nova completament plena de vendrellencs. També es va destapar una placa a la seva casa nadiua, i se li va oferir un dinar al teatre Tívoli. El programa que interpretarà l'Orquestra Camera Musicae serà el mateix que es va fer aquell 1927, amb obres de Bach i Beethoven. El concert es retransmetrà en directe per TV el Vendrell i, el mes d'agost, en diferit pel Canal 33. 

"VÍDEO: Insòlites imatges aèries del centre de Coma-ruga en obres" "Polèmica per uns acomiadaments a l'escola bressol de l'Arboç"