El Vendrell arrenca l'any com a Capital de la Cultura Catalana!

La cultura no perd l'esperança: El Vendrell s'adapta per mantenir la capitalitat

No es descarten recuperar els actes presencials durant la segona meitat de l'any

El Vendrell inaugurava el dissabte 25 de gener l’any de la Capital de la Cultura catalana, amb un concorregut acte a la plaça de Francesc Macià en el qual s’estrenava l’himne i es donava la benvinguda a aquest important esdeveniment. Aquella setmana, l’Ajuntament anunciava que durant l’any es farien un centenar d’actes culturals, relacionats amb el teixit associatiu i els personatges il·lustres de la ciutat. Com amb tantes altres coses, el coronavirus es va interposar en el seu camí a principis del mes de març. 

 

«No volem renunciar a la capitalitat»

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Tot i el capgirament absolut que ha suposat l’arribada de la pandèmia, des del consistori no han volgut llençar la tovallola. En lloc de suspendre la capitalitat o buscar un ajornament per l’any 2021, els responsables de la regidoria de Cultura han treballat per mantenir viu «l’esperit» de la capital cultural, adaptant-se a la «nova realitat». «No volem renunciar a la capitalitat, volem demostrar que es pot seguir fent cultura dia a dia, perquè ara és més important que mai», afirma a TarragonaDigital la regidora de Cultura, Sílvia Vaquero, que afegeix rotunda que «la cultura no perd l’esperança».

Vaquero vol remarcar que «pel fet que no es puguin fer actes presencials no vol dir que no puguem fer cultura, i les xarxes socials són un vehicle que ens permet arribar a molta gent, inclús a alguns que no consumien cultura habitualment». Per parar el primer cop, des de la regidoria han mirat de traslladar l’activitat a un escenari virtual, portant la cultura «a cada llar» de la ciutat. Així, des de les xarxes socials han descobert als ciutadans els diferents equipaments, espais, obres i moments destacats de la cultura local.

A més a més, ja s’estan preparant unes càpsules culturals, relatades per una actriu, que es podran veure aviat a través d’Internet. Els museus, les entitats i les associacions culturals del municipi també s’han mantingut actives de forma virtual, fent propostes culturals als ciutadans com la que ha impulsat el Museu Deu amb motiu del seu 25è aniversari.

El Vendrell arrenca l'any com a Capital de la Cultura Catalana!
Un instant de l'acte d'inauguració, amb la presentació de l'himne. | Àngel Ullate

 

Sense descartar els actes presencials

Però el Vendrell tampoc renuncia a recuperar els actes presencials durant la segona meitat de l’any. «Quan els puguem fer, amb totes les precaucions els farem», assegura Vaquero. Tot i que ja s’ha anunciat la suspensió del Festival Internacional de Música Pau Casals —que s’havia de fer el juliol—, des de Cultura no descarten poder recuperar alguns dels seus concerts sense una data fixa.

Un dels prioritaris és el que l’Orquestra Simfònica Camera Musicae havia de fer el 10 de juliol a la plaça Nova, amb motiu del centenari de l’Orquestra Pau Casals. La Fundació Pau Casals no ha ajornat, de moment, aquesta actuació, i des del consistori avancen que es podria acabar fent més endavant.

La regidora de Cultura creu que és important mostrar que, inclús en els moments més complicats, «es poden fer coses amb la cultura, que ens podem adaptar a les circumstàncies». Per aquest motiu en cap moment van considerar ajornar o cancel·lar la capitalitat. Per Vaquero, aquest és un missatge poderós que es pot transmetre a la ciutadania, i que pot ajudar a superar situacions tan difícils com les actuals.