ÚLTIMA HORA

Divendres agredolç a Tarragona: 18 morts per coronavirus, però 7 pacients reben l'alta

L'adéu de PxC, l'assassinat de Sara o el robatori dels Gegants del Vendrell marquen el 2019 al Baix Penedès

Repassem les deu notícies més destacades del 2019 al Baix Penedès

El 2019 ha estat un any amb moltes notícies relacionades amb la política, pel fet d'haver-se celebrat les eleccions municipals i dues eleccions generals. Però al Baix Penedès, l'any que s'acaba també ha deixat altres notícies destacades, com el robatori dels Gegants del Vendrell en ple estiu, la llargament esperada obertura del pont de les Madrigueres o l'impuls del nou sistema de «reciclatge intel·ligent» a Bellvei. Entre les notícies més tristes, l'assassinat de la jove vendrellenca Sara al Port Olímpic de Barcelona, a principis de setembre.

Un policia de Calafell mata a trets un gos (11 de gener)

L'any va començar amb la polèmica sorgida a Calafell quan un policia va matar a trets a un gos al mig del carrer a Segur de Calafell. L'agent va respondre a una trucada d'uns veïns perquè el gos, un rottweiler, estava sol al carrer. Segons l'Ajuntament de Calafell, el policia va actuar en defensa pròpia, per l'actitud agressiva de l'animal. El consistori va defensar la seva actuació, però entitats com el PACMA van posar una denúncia perquè la consideraven «desproporcionada».

 

PxC anuncia la seva dissolució (8 de febrer)

Plataforma per Catalunya (PxC) va anunciar la seva dissolució el dia 8 de febrer, la qual es va refrendar a l'últim congrés del partit, el 16 de febrer. La formació d'extrema dreta s'havia creat el 2002 de la mà de Josep Anglada i havia tingut molt impacte tant a Vic com al Vendrell, on va arribar a tenir cinc regidors el 2007. Tot i això, el partit que liderava August Armengol al Vendrell es trobava en caiguda lliure des de feia diversos anys, i la irrupció de Vox li va donar el toc de gràcia. Bona part dels seus integrants es van afiliar a aquest partit, mentre que altres ho van provar al Vendrell sota la nova marca d'Anglada, Somi, però van fracassar a les municipals del mes de maig.

El Vendrell obre el pont de les Madrigueres (2 de març)

Després d'anys esperant-ho, els veïns del barri marítim de Sant Salvador del Vendrell van poder creuar el pont per sobre la desembocadura de la riera de la Bisbal a principis del mes de març. L'Ajuntament va fer un acte d'inauguració d'aquesta reclamada infraestructura, amb la qual es donava continuïtat al Passeig Marítim fins a la zona de l'antic Sanatori. També s'inaugurava l'adequació ambiental d'aquesta zona que s'ha convertit en l'únic espai verd del litoral baixpenedesenc.  

El PSC guanya als quatre principals municipis de la comarca (26 de maig)

El 2019 ha estat any d'eleccions municipals, en les quals els socialistes han confirmat el bon moment actual. Menys d'un mes després que el PSC s'imposés a les generals, els quatre principals municipis del Baix Penedès també van acabar en mans dels socialistes. Al Vendrell, Kenneth Martínez agafava el relleu de Martí Carnicer, doblant els regidors fins als vuit. A Calafell, Ramon Ferré revalidaria la victòria, arribant a nou regidors. A Cunit, Dolors Carreras donava la sorpresa en el seu retorn, i s'imposava amb cinc regidors. Per últim, Joan Sans repetia la majoria absoluta a l'Arboç, que vindria acompanyada de la presidència del Consell Comarcal.   

Salima el Youssoufi, la primera vendrellenca d'origen magrebí que és regidora (15 de juny)

El dissabte 15 de juny es van constituir els nous plens als diferents ajuntaments del Baix Penedès. Al Vendrell, un dels aspectes més destacats va ser que, per primera vegada, una vendrellenca d'origen magrebí ocupava el càrrec de regidora. Salima El Youssoufi, número cinc de la llista d'ERC-Som Poble, feia un pas més per «trencar la barrera invisible» —usant les seves mateixes paraules— que encara hi ha entre ciutadans segons el seu origen. Amb 20 anys, també va tenir l'honor de ser la regidora més jove del consistori vendrellenc. TarragonaDigital li va fer una extensa entrevista el mes de juny.

Roben els Gegants Vells del Vendrell (18 d'agost)

Un dels successos més estranys de l'any va tenir lloc en ple agost, quan el remolc on hi havia els Gegants Vells del Vendrell va ser robat del local on es trobava, al polígon La Cometa. Després d'una setmana de recerca, el remolc va aparèixer en una carretera entre Nules i Moncofa, a més de 200 quilòmetres de la capital del Baix Penedès. El Salvador i la Teresa estaven en bon estat, i van ser rebuts al Vendrell amb una gran festa el dia 25 d'agost.

Consternació per l'assassinat de la jove Sara (4 de setembre)

El Vendrell va quedar en estat de xoc a començaments del mes de setembre, per l'assassinat de la jove Sara B., que va ser apunyalada en un local d'oci nocturn del Port Olímpic de Barcelona. De 26 anys i veïna de la ciutat, la jove havia anat a Barcelona amb uns amics, i va ser víctima de dues persones que van intentar robar-li el mòbil. Després, un d'ells la va apunyalar de forma fatal, i també va ferir un vigilant de seguretat. El Vendrell la va acomiadar amb un sentit homenatge a la plaça Vella. L'assassí de la noia es va suïcidar a finals de mes just abans de ser detingut, mentre el seu acompanyant es va entregar a la policia.    

Calafell talla l'aigua als ocupes incívics (9 d'octubre)

L'Ajuntament de Calafell va anunciar a l'estiu que impulsaria una campanya per combatre les nombroses ocupacions que hi ha al municipi. Aquesta consistia a tallar l'aigua d'aquelles ocupacions incíviques o delictives, tapant-les amb formigó perquè no es poguessin tornar a punxar. Després d'elaborar un llistat junt amb l'empresa d'aigües, la policia local i els Serveis Socials, els talls es van començar a fer el mes d'octubre. L'Ajuntament calcula que actuarà en uns 300 habitatges, molts d'ells a Segur.

Bellvei estrena el sistema de targetes per obrir contenidors (4 de novembre)

Bellvei es va convertir el mes de novembre en el primer municipi del Baix Penedès que apostava per un nou sistema de «reciclatge intel·ligent» per millorar la recollida de residus. En un projecte impulsat pel Consell Comarcal, l'Ajuntament i EcoBP, els ciutadans de Bellvei van començar a usar una targeta magnètica per obrir els contenidors de rebuig (dos dies a la setmana) i orgànic (cada dia). Després del primer mes, el consistori va assegurar que el reciclatge s'havia triplicat, arribant al 72%.

Es confirma que a Banyeres hi ha una «joia arqueològica catalana» (3 de desembre)

Les primeres excavacions al jaciment arqueològic que hi ha a les Masies de Sant Miquel, a Banyeres del Penedès, confirmen la importància d'aquest jaciment d'època ibèrica. L'equip d'excavacions de la UB, encapçalat per Jordi Moré, va trobar restes de parets i d'una muralla en molt bon estat, que deixen entreveure que el que va ser el segon assentament més important de la Cossetània oriental es troba en molt bon estat. Els treballs han de continuar el febrer del 2020.  

Més notícies de la categoria Baix Penedès