PORTADES

📰 Les portades d'avui, 21 de novembre

Festa grossa al Vendrell per celebrar la recuperació dels Gegants Vells

El Salvador i la Teresa han estat rebuts amb tots els honors, acompanyats pels elements del seguici i amb ambient de festa major
Imatge de la celebració, a la plaça Vella del Vendrell | TarragonaDigital

 

Fa gaire 89 anys, el 16 d'octubre del 1930, el Vendrell donava la benvinguda als seus primers Gegants, el Salvador i la Teresa, que arribaven a l'estació de tren. Una munió de vendrellencs els va anar a rebre i van fer una cercavila fins a la plaça Vella. Aquest diumenge 25 d'agost del 2019, el Vendrell ha donat la seva segona benvinguda a la parella de gegants, després d'haver estat cinc dies desapareguts, fins que van ser trobats el passat divendres a una carretera de Castelló.

 

Un passadís pels dos gegants

En aquesta ocasió, la multitud de vendrellencs ha esperat els gegants a la plaça Vella, plena de gom a gom, amb les diferents entitats de cultura popular i molts ciutadans que no es volien perdre el moment. El Salvador i la Teresa han entrat des del carrer de Mar, passant pel mig d'un passadís humà, i s'han dirigit al centre de la plaça. Allà, han fet un ball molt ovacionat, que després han replicat la resta d'entitats, entre les quals hi havia els Gegants Nous, el Lleó, el Lleonet, L'Àliga, l'Aligueta, els Diables i diferents grups de l'Embarcada. No ha faltat el llançament de coets des del campanar.

 

La festa ha comptat amb els parlaments de les autoritats. L'alcalde, Kenneth Martínez, ha obert el foc amb un sonor «benvinguts de nou» i ha avançat la invitació a la colla gegantera de Borriana per la pròxima Festa Major. Un membre d'aquesta colla va ser qui va alertar la Guàrdia Civil en veure el remolc dels gegants en una carretera secundària entre Nules i Moncofa, a més de 200 quilòmetres de la capital del Baix Penedès.

 

El Salavdor i la Teresa, arribant a la plaça Vella. | BP Diari

 

La colla gegantera, «en deute» amb el Vendrell

Després, el president de la Colla dels Gegants del Vendrell, Joan Ferré, ha agraït l'ajuda rebuda durant aquests dies per part de les entitats locals i de fora del municipi, així com de nombrosos ciutadans, l'Ajuntament i els cossos policials. També ha tingut paraules per un emocionat Marc Rodero, així com pel membre dels geganters de Borriana que va fer la troballa. «La colla està amb deute amb vosaltres», ha conclòs Ferré dirigint-se a tots els vendrellencs. El Salvador i la Teresa ha celebrat el seu retorn fent-se fotos amb tot aquell que ho ha volgut.

 

La parella dels Gegants Vells del Vendrell va ser robada la matinada del passat diumenge 18 d'agost, quan estaven dins el seu remolc en un magatzem municipal del polígon La Cometa. Després de cinc dies, van ser trobats, en perfecte estat, a la província de Castelló.

 

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!