Festa grossa al Vendrell per celebrar la recuperació dels Gegants Vells

El Salvador i la Teresa han estat rebuts amb tots els honors, acompanyats pels elements del seguici i amb ambient de festa major
Imatge de la celebració, a la plaça Vella del Vendrell | TarragonaDigital

 

Fa gaire 89 anys, el 16 d'octubre del 1930, el Vendrell donava la benvinguda als seus primers Gegants, el Salvador i la Teresa, que arribaven a l'estaci√≥ de tren. Una muni√≥ de vendrellencs els va anar a rebre i van fer una cercavila fins a la pla√ßa Vella. Aquest diumenge 25 d'agost del 2019, el Vendrell ha donat la seva segona benvinguda a la parella de gegants, despr√©s d'haver estat cinc dies desapareguts, fins que van ser trobats el passat divendres a una carretera de Castell√≥.

 

Un passadís pels dos gegants

En aquesta ocasi√≥, la multitud de vendrellencs ha esperat els gegants a la pla√ßa Vella, plena de gom a gom, amb les diferents entitats de cultura popular i molts ciutadans que no es volien perdre el moment. El Salvador i la Teresa han entrat des del carrer de Mar, passant pel mig d'un passad√≠s hum√†, i s'han dirigit al centre de la pla√ßa. All√†, han fet un ball molt ovacionat, que despr√©s han replicat la resta d'entitats, entre les quals hi havia els Gegants Nous, el Lle√≥, el Lleonet, L'√Äliga, l'Aligueta, els Diables i diferents grups de l'Embarcada. No ha faltat el llan√ßament de coets des del campanar.

 

La festa ha comptat amb els parlaments de les autoritats. L'alcalde, Kenneth Mart√≠nez, ha obert el foc amb un sonor ¬ębenvinguts de nou¬Ľ i ha avan√ßat la invitaci√≥ a la colla gegantera de Borriana per la pr√≤xima Festa Major. Un membre d'aquesta colla va ser qui va alertar la Gu√†rdia Civil en veure el remolc dels gegants en una carretera secund√†ria entre Nules i Moncofa, a m√©s de 200 quil√≤metres de la capital del Baix Pened√®s.

 

El Salavdor i la Teresa, arribant a la plaça Vella. | BP Diari

 

La colla gegantera, ¬ęen deute¬Ľ amb el Vendrell

Despr√©s, el president de la Colla dels Gegants del Vendrell, Joan Ferr√©, ha agra√Įt l'ajuda rebuda durant aquests dies per part de les entitats locals i de fora del municipi, aix√≠ com de nombrosos ciutadans, l'Ajuntament i els cossos policials. Tamb√© ha tingut paraules per un emocionat Marc Rodero, aix√≠ com pel membre dels geganters de Borriana que va fer la troballa. ¬ęLa colla est√† amb deute amb vosaltres¬Ľ, ha concl√≤s Ferr√© dirigint-se a tots els vendrellencs. El Salvador i la Teresa ha celebrat el seu retorn fent-se fotos amb tot aquell que ho ha volgut.

 

La parella dels Gegants Vells del Vendrell va ser robada la matinada del passat diumenge 18 d'agost, quan estaven dins el seu remolc en un magatzem municipal del polígon La Cometa. Després de cinc dies, van ser trobats, en perfecte estat, a la província de Castelló.