Safia El Aaddam.

Catalans sense dret a vot: Impulsen una campanya perquè els fills d'immigrants puguin votar

La baixpenedesenca Safia El Aaddam lidera la iniciativa, que interpel·la els abstencionistes

La campanya 'Te Cedo mi Voto' va néixer el 2019 amb motiu de les eleccions generals que es van celebrar aquell mes d'abril. Era una iniciativa amb la qual es volia denunciar que milers de persones nascudes a l'Estat espanyol no podien votar a les eleccions, ja que no tenien la nacionalitat espanyola perquè eren fills d'immigrants.

Alhora, també tenia l'objectiu de posar en contacte ciutadans abstencionistes perquè cedissin el seu vot a persones que es trobaven en aquesta situació i volien votar. Al capdavant de la campanya hi havia una jove baixpenedesenca, Safia El Aaddam, que ara manté la mateixa iniciativa per a les eleccions catalanes d'aquest 14 de febrer.

Sense nacionalitat espanyola

El Addam és una de les persones que pateix aquesta discriminació. Tot i haver nascut a Catalunya i haver viscut tota la vida entre Segur de Calafell i Cunit, no pot votar a les eleccions. Això és així perquè els fills d'immigrats mantenen la nacionalitat dels pares —en el seu cas, la marroquina— tot i que sí que reben un NIE des del moment que neixen.

La frustració que li provocava aquesta situació va fer que el 2019 publiqués un missatge a les xarxes socials per trobar altres persones que es trobessin en la mateixa situació. «Em van respondre més de mil persones en poc temps», recordava la jove a Tarragona Digital durant la campanya de les eleccions del 2019. Així va ser com va decidir tirar endavant una campanya perquè els abstencionistes votessin per ells, fent els contactes a través de la web votaresunderecho.es.

La iniciativa ha permès que, des del 2019, prop de 2.000 persones hagin pogut exercir el seu dret a vot. De cara a unes eleccions catalanes on es preveu que augmenti molt l'abstenció, els responsables de la campanya miren d'interpel·lar als que no votaran perquè cedeixin el seu vot als que sí que volen fer-ho, però no poden.