Incertesa a la Bisbal del Penedès davant la moció de censura a Agnès Ferré

L'expulsió de Maguy Antolin del PSC podria evitar que la moció prosperés
Maguy Antolin, al costat de l'alcaldessa de la Bisbal, Agnès Ferré, en un ple. | Ajuntament de la Bisbal del Penedès

 

A menys de 24 hores perquè tingui lloc el ple extraordinari a l'Ajuntament de la Bisbal del Penedès en què es votarà la moció de censura a l'alcaldessa, Agnès Ferré, hi ha incertesa sobre què és el que pot passar. Des de l'Ajuntament de la Bisbal han confirmat a 'BaixPenedesDiari.cat' que la regidora Maguy Antolin ja no forma part del grup municipal del PSC, després que aquest partit comuniqués que la suspenia de militància.

 

D'aquesta manera, Antolin passa a ser una regidora no adscrita, fet que canvia els barems necessaris perquè la moció de censura tiri endavant. Fonts municipals han explicat que el Reglament Orgànic Municipal (ROM) estableix, basant-se en l'article 197 de la LOREG, que en cas que algun dels regidors que subscriu la moció de censura ja no formi part del grup municipal amb el qual es va presentar a principi de mandat, «la majoria exigida es veurà incrementada en el mateix nombre de membres que es trobin en aquestes circumstàncies».

 

Serien necessaris set vots a favor d'Antolin

En el cas de la Bisbal, això passa amb Maguy Antolin, que a més és la regidora proposada per ser alcaldessa. Així, en lloc dels sis vots que sumen ERC (5 regidors) i Antolin, perquè la moció prosperés en farien falta set. Aquest article va ser afegit per combatre el transfuguisme, però el Tribunal Constitucional (TC) el va declarar a principis del 2018 inconstitucional, en una sentència relativa a un ajuntament de les Canàries. Tot i això, en aquesta mateixa sentència, els magistrats apunten que la seva nul·litat no s'ha d'aplicar fins que hi hagi nous comicis municipals, que serà el maig del 2019. Així, s'entén que la norma encara està en vigor.

 

Tot plegat afegeix incertesa al que pot passar aquest dimecres a la Bisbal. És de suposar que abans de procedir amb la votació, des de la secretaria municipal s'explicarà amb detall quines són les condicions que faran que la moció s'aprovi o quedi refusada. El que és segur és que, passi el que passi, la Bisbal quedarà en una situació complicada després de la moció. Si aquesta prospera, el consistori tindrà al capdavant una regidora no adscrita. Si no prospera, el PDeCAT haurà de governar el que queda de mandat en minoria. En previsió de l'afluència de públic, des del consistori han anunciat que posaran una pantalla a l'exterior de l'Ajuntament per poder seguir el que passi al ple.