Un llibre recorda les reunions d'artistes i intel·lectuals al Vendrell convidats per Fenosa

L'escultor va convidar molts dels seus artistes amics quan va comprar la casa del Portal
Apel·les Fenosa, amb altres artistes. | Nicole Fenosa

 

Un llibre i una exposició recordaran la colònia d'intel·lectuals i artistes que durant els anys seixanta es van reunir al Vendrell, especialment a les seves platges, convidats per l'escultor Apel·les Fenosa. Fenosa i la seva dona Nicole van comprar la casa del Portal del Pardo a finals dels anys cinquanta i durant la dècada dels seixanta van convidar a molts artistes i intel·lectuals internacionals a la casa del Vendrell.

Aquesta exposició i el llibre, que es presentarà el 6 d'abril a la Fundació Apel·les Fenosa a les dotze del migdia, narren les trobades que van tenir lloc al Vendrell durant aquella època, amb un grapat d'intel·lectuals cosmopolites que es van reunir de forma periòdica al Vendrell. Així, s'explica quins eren els seus protagonistes, amb noms i cognoms, posant llum a una aventura que es va desenvolupar amb total discreció i un esperit harmònic amb el territori.

Artistes i intel·lectuals al Vendrell i el Baix Penedès

Fenosa va adquirir la casa del Portal del Pardo com a residència d'estiu, des d'on poder gaudir del sol del Mediterrani. Allà hi va convidar a molts artistes parisencs i catalans, alguns dels quals també van acabar adquirint les seves cases al Baix Penedès. Entre els convidats hi havia Tristan Tzara, fundador del dadaisme, els anglesos Patience Gray i Irving Davis, els artistes russos de Montparnasse, Cécile Eluard, filla del poeta Paul Eluard, la pianista Evelyne Dubourg, o la galerista Henriette Gomes, entre d'altres.

Amb el temps, molts d'ells van comprar cases a la zona per estar més a prop de l'escultor. Alguns dels que van fer aquest pas van ser la família D'Albis, de les fàbriques de porcellana de Limoges, l'antropòleg Robert Jaulin, l’antiquari llibreter Joan Gili, l’escriptor Joan Perucho, el notari Julio Lacambra, o els gravadors Antoni Ollé Pinell i Jaume Pla. Els paisatges de les platges de Sant Salvador i Coma-ruga —amb la presència de la Vil·la Casals—, Albinyana, Sant Vicenç de Calders o Masarbonès, esdevindrien una extensió de la Casa dels Fenosa.

També et pot interessar:

"La Bisbal del Penedès impulsa la segona Setmana de l'Empresa i l'Ocupació" "Maguy Antolin, candidata del partit Ara a les municipals de la Bisbal del Penedès"