Un llibre recull imatges del Vendrell «desaparegut»

'El Vendrell desaparegut' mostra 165 fotografies des de la segona meitat del segle XIX
Foto de portada del llibre 'El Vendrell desaparegut'. | El Vendrell desaparegut

 

Anna Sabanès i Àngels Santacana són les autores del llibre 'El Vendrell desaparegut' (Editorial Efadós), que s'ha presentat aquest dijous 11 d'abril al Museu Deu. El llibre, que forma part de la col·lecció 'Catalunya Desapareguda', mostra un total de 165 fotografies antigues del Vendrell, que abasten un període de prop de cent anys, de la segona meitat del segle XIX a la segona meitat del segle XX

Tal com destaquen les seves autores, el recull és un bon complement al llibre 'L'Abans' que es va publicar el 2007 amb més de mil fotografies antigues de la capital del Baix Penedès, i que també van seleccionar aquestes dues autores. De fet, la gran majoria de fotos que es recullen al nou llibre no van ser publicades a 'L'abans' —només un 12% són repetides— amb el qual es tracten majoritàriament de fotografies inèdites.

Reviure el passat del Vendrell

El volum permet reviure el passat del Vendrell a través d'imatges de tots els indrets del municipi, des de la part més antiga fins als barris marítims, sense oblidar l'obertura cap als nous barris. Es tracta d'un recorregut «en blanc i negre complementat amb peus de fotografia breus que ajuden el lector a contextualitzar i a interpretar un passat ja intangible», segons s'apunta al mateix llibre.

Les autores han destacat que el recull també vol ser un reconeixement a la feina feta pels fotògrafs durant tots aquests anys, i han remarcat la dificultat que comportava resumir totes les imatges amb un breu peu de foto. Entre les imatges destacades, les de la baixada de l'àngel de l'any 1928, una del carrer del Doctor Robert on encara es pot veure la Font de la Pau, enderrocada el 1907, celebracions i festes diverses, o les platges de principis del segle XX. L'Arxiu Comarcal del Baix Penedès ha col·laborat en aquesta edició amb l'aportació de les fotografies que les autores han seleccionat dels fons fotogràfics.

També et pot interessar:

"Ja es coneix la llista completa de la candidatura de Junts pel Vendrell" "ALERTA: Caos a les carreteres de TGN aquest divendres per una marxa lenta convocada"