Mari Luz Ramírez, al seu despatx.

Luz Ramírez: «Treballem amb la idea d'estendre el mercat setmanal pel centre del Vendrell»

La regidora de Promoció Econòmica del Vendrell repassa en una entrevista l'actualitat i el futur dels mercats no sedentaris del municipi

Un dels sectors que més ha patit per la crisi del coronavirus és el del comerç, una bona part del qual va haver de fer un tancament estricte de prop de dos mesos. Els mercats setmanals que es fan al carrer es van veure directament afectats per aquesta situació, en ser una activitat amb una alta concentració de persones. Els dos que hi ha al municipi del Vendrell —el dels divendres del centre i el dels dissabtes de Coma-rugavan començar a recuperar l’activitat entre els mesos de maig i juny.

L’Ajuntament del Vendrell ha iniciat ara una campanya de promoció per mirar que ambdós recuperin una part del terreny perdut, sota el nom de ‘Ara toca mercats al Vendrell’. La regidora de Promoció Econòmica, Mari Luz Ramírez, explica en aquesta entrevista amb TarragonaDigital com es troba el sector i com afronta el futur més immediat.

—Per què heu decidit engegar la campanya ‘Ara toca mercats al Vendrell’?

—La campanya l’hem impulsat pel compromís adquirit des del consistori amb els paradistes per ajudar a la seva recuperació econòmica. Ells són treballadors autònoms que van haver d’estar parats pel confinament, i ha estat un sector molt castigat i molt defenestrat, perquè molts ajuntaments els han vetat per por. Nosaltres vam ser dels primers que vam apostar per obrir aquests mercats, sempre sota la supervisió de Protecció Civil.

Els mercats setmanals del Vendrell: una experiència a viure
Els mercats setmanals del Vendrell: una experiència a viure | Àngel Ullate
 

—En aquest sentit, hi ha hagut una comunicació fluida amb els paradistes?

—Molt. Ja venia tot del canvi de lloc que es va haver de fer el novembre passat per les obres al carrer del Doctor Robert. Allí vam mantenir reunions i ells ens van comunicar que volien provar el lateral de la riera de la Bisbal, però és cert que van tenir una campanya de Nadal força esquifida. Quan va començar la parada per la Covid-19, els marxants ja arrossegaven una campanya fluixa. És per aquest motiu que vam prioritzar la seva reobertura en el moment que la situació ja ho va permetre.

—Però el retorn es va fer amb un nou canvi de lloc.

—Sí, el vam passar al Puig, perquè ells van demanar tornar a estar més a prop del centre. De fet no només ho demanaven els paradistes, sinó que el comerç del centre del Vendrell també ho feia, perquè els ajuda a una dinamització més gran.

Fidelitzar els clients

—En què consisteix aquesta campanya?

—Bàsicament, en fer valdre els mercats no sedentaris del municipi, així com l’empresari que hi ha al darrere, que s’ha vist molt afectat econòmicament. Per això hem reforçat la comunicació per informar sobre els nous espais on tenen lloc els dos mercats, així com els accessos i els sectors i els serveis que s’hi poden trobar. Sobretot volem fidelitzar la gent en aquests dos mercats, que sàpiguen que són una molt bona opció per anar a comprar.

—També s’han fet canvis al de Coma-ruga, oi?

—Sí, abans estava tot al carrer Terra Alta i ara l’hem passat a l’avinguda del Parlament de Catalunya, situat tot a la mateixa esplanada. Ha estat un canvi substancial, ja que hem tancat tot l’entorn, i això també ha servit per evitar els cotxes que a l’estiu aparcaven a un dels laterals i ens causaven molèsties. La gent ha rebut molt bé aquest canvi. El del divendres al Puig també l’hem allargat cap al carrer central, el d’Apel·les Fenosa. Tot ho hem fet de manera consensuada amb els marxants.

—Tot, respectant sempre les mesures de seguretat marcades.

—Cada parada ha de tenir el seu gel, perquè la gent pugui tocar el gènere, aquest no es pot provar... és tot igual com es fa les altres botigues del municipi. Policia local i Protecció Civil també van fent controls els dies de mercat.

—Quina resposta esteu rebent dels marxants? Com els va l’estiu?

—Van fent, però és evident que plou sobre mullat, perquè ja venien tocats del canvi anterior. Per això tenim aquest compromís d’intentar promocionar-los al màxim. El cert és que ells mateixos ens diuen que els mercats setmanals del Vendrell i Coma-ruga són dels que millor els funcionen de tota la província de Tarragona.

—Esteu pensant en algun incentiu econòmic?

—Aquest any ja no podem, però sí que de cara al 2021 estem mirant d’aplicar alguna reducció a les taxes municipals.

Els mercats setmanals del Vendrell: una experiència a viure
S'esperen novetats als mercats vendrellencs. | Àngel Ullate

El futur del mercat del Vendrell i el nou mercat del Tancat

—Quan acabin les obres del centre, serà viable tornar a la Rambla? És un lloc on les distàncies són més reduïdes...

—Estem estudiant el tema perquè és cert que, inclús sense coronavirus, l’espai a la Rambla ja estava molt pressionat. La idea amb la qual treballem seria estendre el mercat per altres carrers com el renovat Doctor Robert o la plaça Nova. En definitiva, aprofitar qualsevol racó del recorregut urbà interior, ja que això també ajudaria a dinamitzar els comerços del centre de la vila. És una cosa que els mateixos comerciants ens demanen.

—Pel que fa al nou mercat que es projecta al barri del Tancat, hi ha alguna novetat?

—En primer lloc, aquest mercat depèn de l’aprovació d’una ordenança, que nosaltres esperem portar-la al ple aquesta tardor. En aquests moments estem estudiant el disseny del mercat, ja que pensem que ha de ser diferent dels altres dos, potser hauria d’anar enfocat més als complements i ser més lúdic, perquè la gent pugui passejar-hi. No tant de productes de primera necessitat. Tenim ja moltes sol·licituds de parades i començarem a fer la selecció segons el producte.

—El dia de la setmana està decidit ja?

—No encara, a l’ordenança sortirà que serà el dissabte o el diumenge. Nosaltres vam fer un sondeig a finals del passat 2019 entre els comerços del Tancat per saber quin dia preferien, i tots volien que fos el dissabte, ja que el diumenge la majoria d’ells estan tancats. La balança sembla decantada cap als dissabtes.


Comentaris