El Museu Pau Casals del Vendrell reobre amb mesures de seguretat i poca afluència de visitants

L'equipament prepara la programació per l'estiu amb concerts de petit format i visites teatralitzades
Els visitants han de dur mascareta dins del museu | acn

El Museu Pau Casals del Vendrell ha reobert portes aquest dissabte després de gairebé tres mesos tancat per la pandèmia del coronavirus. L'equipament ha adoptat les mesures de seguretat, instal·lant mampares a la recepció, oferint gel hidroalcohòlic i senyalitzant el recorregut. Tot i que han estat pocs, els primers visitants ja han pogut descobrir la vil·la del mestre Casals amb mascaretes.

L'equip del museu treballa en la programació d'activitats, com ara concerts de petit format, tastos gastronòmics i visites teatralitzades que es faran al jardí i confia que siguin el reclam per atreure visitants d'arreu del país. A partir de dilluns, amb el pas a la fase 3 del pla de desescalada de la demarcació de Tarragona, començaran les visites guiades.

«Hem obert avui amb totes les mesures i protocols de seguretat i amb molta il·lusió. És evident que no esperàvem una gran afluència de públic, perquè fa un dia fantàstic, però estem molt contents de la resposta», ha expressat la directora del Museu Pau Casals, Núria Ballester. En la primera jornada, el museu ha rebut una parella, veïna del municipi d'Altafulla, i una família formada per uns pares i la seva filla. Els dies d'obertura continuaran sent de dimarts a diumenge, en horari reduït fins a mitjans de juny, mentre que l'entrada serà gratuïta fins a finals de mes.

L'equipament s'adaptarà i anirà tornant a la normalitat i als horaris habituals a mesura que es vagin aprovant les diferents fases del pla de desconfinament. A tall d'exemple, a partir de dilluns, ja s'oferiran visites guiades, amb cita prèvia, a grups de la mateixa família i de convivència. Per ara, ja tenen una reserva per al 20 de juny d'un grup que passarà tota la jornada a la casa-museu, ja que aprofitarà per dinar al seu restaurant.

Una família visitant el Museu Pau Casals del Vendrell en la seva reobertura | acn

L'equip del museu es va reincorporar a la feina a principis de juny, i des de llavors, ha treballat amb el pla de reobertura per garantir que la visita es faci en un entorn «segur». Per això, s'han adoptat diverses mesures, com ara la reducció de l'aforament a un terç, l'ús obligatori de la mascareta a tot el recinte, i el manteniment de les distàncies socials de seguretat. També s'ofereix a l'entrada gel hidroalcohòlic als visitants, s'ha senyalitzat el recorregut i s'ha reforçat el servei de la neteja. Pel que fa als serveis de botiga i restaurant, estaran oberts i es recomana l'ús de la targeta de crèdit tant per la compra d'entrades com per la de productes.

«No és fàcil, però ens hem d'adaptar. Els museus som un servei públic i hem d'obrir perquè la gent vingui i gaudeixin del nostre espai», ha assenyalat Ballester. I en aquest sentit, la directora ha explicat que en el cas de rebre molta afluència de públic, tenen estipulat com regular l'aforament, sobretot en aquelles sales petites on només caben dues o tres persones. Així, s'utilitzarà la sala primera de l'audiovisual introductori i la zona del jardí per regular-ho.

Un dels primers visitants, en Jordi Suriñach, ha aprofitat per redescobrir l'espai amb la seva parella i filla, que el visitaven per primera vegada. Ell ja ho havia fet abans per motius laborals. Segons el seu parer, les mesures de protecció ja formen part de la «nova normalitat». «Si volem gaudir de l'oci, ens haurem d'acostumar a anar amb mascareta, tal com anem a comprar o a la feina. Les mesures no alteren per res la visita i podem gaudir-la igual», ha opinat.

Reprogramar activitats per a l'estiu

L'equip del museu prepara un programa d'activitats per aquest estiu, però amb un aforament reduït a causa de les circumstàncies actuals. En concret, programaran visites teatralitzades, tastos gastronòmics amb vins i concerts de música. «Tenim l'avantatge que tenim aquest entorn fantàstic davant del mar i amb un jardí molt maco que ens permetrà programar les activitats que ja fèiem els estius passats», ha detallat Ballester. A banda, la vil·la de Casals també acollirà l'exposició sobre l'Orquestra Pau Casals, que s'ha posposat fins al dia 24 de novembre quan s'inaugurarà al Museu de la Música de Barcelona i el 26 de novembre al mateix Museu Pau Casals.

De fet, la directora confia que aquestes activitats siguin el revulsiu per atreure nous visitants, enguany que es preveu que s'incrementi el turisme nacional. «Hi haurà molta gent fent vacances aquí i les segones residències estaran molt plenes, amb gent amb ganes de fer coses i crec que la reacció serà positiva. Treballarem perquè la gent gaudeixi de la cultura, de la música i de la gastronomia», ha tancat Ballester.

"La Bisbal del Penedès explica com serà el seu Casal d'Estiu 2020" "L'Arboç rep un centenar de peticions per les ajudes econòmiques per la Covid-19"