El Pacte del Penedès Marítim vol rebaixes a la C-32 i a Rodalies

Els Consells Comarcals del Baix Penedès i el Garraf agafen l'exemple del Pacte de Berà amb l'N-340

El Pacte de Berà tindrà el seu equivalent al Baix Penedès i el Garraf amb el Pacte del Penedès Marítim. Aquest dilluns 7 de gener, les presidentes del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva Serramià, i del Consell Comarcal del Garraf, Glòria García, han anunciat la creació d'aquest grup de treball,  que vol fer pressió a la Generalitat per aconseguir rebaixes als peatges de Cunit/Cubelles i de Vallcarca de la C-32, així com al sistema tarifari de Rodalies.  

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

L'increment dels peatges de la C-32 que es va aplicar l'1 de gener del 2019, i que fan que anar del Baix Penedès a Barcelona i tornar costi ja 22,14 euros, ha estat la gota que ha fet vessar el got a un territori que fa anys que reclama solucions en aquesta via. Tal com ha explicat García, el dels túnels del Garraf és el tercer peatge més car de Catalunya, només per darrer dels túnels de Vallvidrera i del Cadí, «i aquests dos tenen bonificacions pels residents a la zona, cosa que aquí no tenim». Això fa que molts vehicles optin per la C-31, una via intermunicipal totalment col·lapsada, per la qual «passen uns 18.000 vehicles cada dia».

L'autopista que més s'ha encarit des del 2012

La C-32 al Garraf i el Baix Penedès també és l'autopista que més s'ha encarit a Catalunya des del 2012, un 18%. Totes aquestes xifres provenen d'un estudi que va encarregar el passat 2018 el Consell Comarcal del Garraf, i que el setembre va presentar als responsables de la conselleria de Territori. Esperaven un gest per part de la Generalitat que no ha arribat. En lloc d'això, s'han trobat amb una nova pujada dels preus que els ha «sorprès».

Per això s'ha decidit crear el Pacte del Penedès Marítim per fer de lobby de pressió. Els pròxims dies s'enviarà un document als alcaldes del territori per fixar una primera reunió. Després es buscarà parlar amb el conseller de Territori, Damià Calvet, i amb tots els grups polítics del Parlament. Les peticions seran que es bonifiqui el peatge de Cunit i Cubelles pels residents i hi hagi descomptes pel de Vallcarca.

 

La zonificació de Rodalies penalitza el territori

L'altre focus del Pacte del Penedès Marítim és el que fa referència a les tarifes de les dues línies de Rodalies Barcelona que arriben al territori, la R-4, per l'interior, i la R-2, per la costa. La zonificació actual fa que els últims municipis de les dues línies tinguin unes tarifes molt altes, ja que queden a les zones cinc i sis. Anar de Calafell a Barcelona i tornar costa uns 10 euros, mentre que fer-ho des del Vendrell s'enfila a més de dotze euros. Les dues presidentes no han descartat que es puguin emprendre mobilitzacions per aquestes dues reivindicacions.