La PAH a Tarragona demana que s'aturin els desnonaments un cop aixecat el veto del TC

L'acció s'ha fet a diversos jutjats de Catalunya, com ara el del Vendrell
Els membres de la PAH, al davant dels jutjats del Vendrell. | BP Diari

 

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha fet una acció conjunta aquest dimecres 20 de febrer a diversos jutjats de Catalunya per demanar l'aturament de tots els desnonaments un cop el Tribunal Constitucional (TC) ha retirat els recursos interposats pel PP a les lleis 24/2015 i 4/2016 del Parlament de Catalunya. Un dels jutjats on s'ha fet aquesta demanda és el del Vendrell, amb presència de les PAH del Baix Penedès, del Vendrell, del Baix Gaià i del Bloc 47.

 

Segons el portaveu de la PAH del Baix Penedès, Jaume Doblas, «un cop s'ha aixecat el veto del TC a les lleis catalanes d'habitatge i pobresa energètica demanem que s'apliquin immediatament i s'aturin els desnonaments que hi ha en vigor». En aquestes lleis s'apunta que s'aturin els desnonaments i que es facin lloguers socials en funció dels ingressos. Per això, des de la PAH expliquen que «el primer pas és aturar des dels jutjats» els desnonaments, «i obligar a negociar acords per les famílies».

 

Aturar 25 desnonaments a la comarca

La petició que s'ha fet als secretaris judicials del Vendrell és que s'aturin «prop de 25 desnonaments» que hi ha activats al Baix Penedès, a més a més dels que puguin venir a partir d'ara. La llei de mesures urgents contra la pobresa energètica i emergència habitacional, aprovada el 2015 pel Parlament de Catalunya, va ser suspesa el 2016 pel TC després d'uns recursos presentats pel govern espanyol del PP. Ara, el tribunal ha retirat aquests recursos.

 

També dins l'àmbit de l'habitatge, membres del Bloc 47 de la PAH mantindran les pròximes setmanes una reunió a Madrid amb responsables de la Sareb de cara a negociar un lloguer social per l'edifici ocupat que es troba a la carretera de Santa Oliva. El Bloc 47 va ser ocupat per la PAH el setembre del 2014 i, des d'aleshores, i viuen una dotzena de famílies. El bloc estava abandonat des de la seva construcció, i la PAH va fer diverses millores als pisos en el moment que el van ocupar.

 

Mobilitzacions també a Tarragona

A Tarragona, una trentena d'activistes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) s'han concentrat aquest dimecres, 20 de febrer, davant el Palau de Justícia. Ho han fet per exigir l'aplicació immediata de la llei catalana contra els desnonaments, aprovada el 2015 i suspesa pel Tribunal Constitucional el 2016. A finals d'octubre, el govern espanyol va acordar la retirada del recurs que suposava el veto, de manera que la llei torna a ser vigent a Catalunya sense cap impediment. Segons la PAH, la xifra diària de desnonaments a Catalunya és, actualment, d'una cinquantena.

 

Des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, han demanat més compromís al govern de la Generalitat i als Ajuntaments catalans per reallotjar les persones afectades, i han demanat a la justícia que es comenci a aplicar el protocol legal a Catalunya. La portaveu de la PAH a Tarragona, Carme Lleida, ha insistit que «no pot ser que la gent es trobi que s'ha de buscar la vida i que no se li ofereixi una alternativa o un lloguer social», i ha definit la llei recuperada com «la llei del poble». Es calcul·la que la plataforma assesora i ajuda a una vuitantena de famílies tarragonines.

També et pot interessar: