Som Poble assegura que dues entitats del Vendrell «discriminen» les dones

Les dues entitats neguen cap tipus de discriminació pe raons de gènere
Els Armats del Vendrell, en una imatge d'arxiu. | BP Diari

 

Som Poble ha assenyalat que dues entitats del Vendrell «discriminen» les dones i no permeten la seva participació. En una roda de premsa feta al Casal Popular Joan Mallafré, Ruben Suan i Alfredo Valdivielso han explicat que diferents persones d'aquestes entitats s'han posat en contacte amb ells per denunciar aquesta situació. «Hem contrastat aquestes denúncies i hem vist que és veritat», assegura Ruben Suan, tot i que admet que no han parlat directament amb els responsables de les entitats.

Segons Som Poble, les dues entitats en qüestió són els Armats del Vendrell, que depenen dels Pastorets, i la Comissió de Reis. «Dels Armats ens ho ha dit gent que en forma part, mentre que en el cas de la Comissió de Reis se'ns han posat en contacte dones, que asseguren que els dotze papers principals, els reis, els missatgers, els secretaris i l'artaban, estan reservats només als homes», ha assegurat Suan. 

Reunió dels partits de l'Ajuntament i les entitats

Des del partit desconeixen si alguna dona ha demanat mai ser 'armada', però afirmen que sí que se'ls ha comunicat casos de dones que han volgut ocupar alguns dels dotze papers principals de la cercavila de Reis. «Fins i tot ens consta que algun cop l'entitat ho ha posat sobre la taula però ho ha descartat», afegeix. Som Poble recorda que el passat setembre es va aprovar una moció a l'Ajuntament on es deia que no es contractés cap entitat que discriminés per raó de gènere.

Per això demanen una reunió on hi siguin tots els partits i les dues entitats, per posar solució a aquesta situació i que les entitats «siguin proactives per fomentar la presència de dones». La moció aprovada al ple del passat setembre vetava el Ball de Diables de l'Arboç a la ciutat, pel fet que mai hi ha hagut dones a l'entitat. El Ball de Diables va negar, en un comunicat, que hi hagués criteris masclistes per triar els membres.

Els Armats neguen cap discriminació

El president dels Pastorets del Vendrell, entitat de la qual els Armats en són una secció, Josep Bargalló, ha negat les acusacions de Som Poble, i ha recordat que a la trobada d'armats que prenen part cada any «hi ha tres dones, que porten els estendards». Pel que fa a la processó del Divendres Sant, Bargalló recorda que depèn de la Parròquia, però que, en cas que alguna dona demanés ser 'armada', no hi hauria problema per part de l'entitat en traslladar la petició a la mateixa parròquia.

De fet, el president dels Pastorets assegura que mai han rebut una petició d'una dona per ser 'armada', i que si en rebessin una, seria tractada com qualsevol altre membre. «En total són 36 armats que surten, i a l'entitat som 50 persones, a cada trobada va corrent la llista, amb el qual els nous membres segurament no sortirien d'entrada, però sí l'any següent», ha explicat Bargalló.

«Mai s'ha dit que no a una dona per col·laborar»

Per la seva banda, des de la Comissió de Reis han explicat a aquest mitjà que «mai s'ha discriminat una dona per raons de gènere a l'entitat, ni s'ha dit que no a una dona que volgués col·laborar». Per corroborar-ho remarquen que «a l'associació Reis d'Orient del Vendrell hi ha unes 80 dones i uns 50 homes, i a la junta directiva hi ha tres dones». Pel que fa als dotze papers principals, des de la comissió afirmen que «fa anys que treballem perquè tinguem personatges femenins, però no és fàcil a nivell logístic».

Tot i això, afegeixen que tenen «totes les possibilitats obertes» i que des del consistori «en són conscients». Per últim, des de l'entitat han lamentat que el grup municipal de Som Poble hagi fet aquestes acusacions «sense contactar ni demanar informació a l'entitat» i ha recordat que la seva és «una festa que s'acull a la història i que va dirigida als nens i nenes, que no hi entenen de temes polítics»

"Uns 200 metges tallen l'N-340 al Vendrell" "La biblioteca del Vendrell obre les sales d'estudi els caps de setmana"