EN DIRECTE

⚠️🌧 Talls de carreteres, inundacions i estralls arreu en l’últim dia del Glòria

PxC tanca l'experiment de Respeto i mira de cua d'ull Vox

Els dos partits neguen contactes però no es tanquen les portes
Rafael Ripoll i August Armengol, abans del congrés fundacional de Respeto. | M.G.

  

La irrupció virulenta de Vox a les eleccions andaluses ha sacsejat el panorama de l'extrema dreta de cara a les eleccions municipals del 2019, i suposa una amenaça pel partit que fins ara més havia capitalitzat aquest vot a Catalunya, PxC. El partit que presideix el vendrellenc August Armengol s'està reubicant després que s'hagi donat per tancat l'experiment de Respeto, una coalició que es va impulsar el 2016 juntament amb el Partido por la Libertad (PxL) i España 2000.

 

El passat 9 de desembre, en un congrés celebrat a Madrid, PxC va anunciar que abandonava la federació ultradretana, com també feia PxL. En declaracions a Tarragona Digital, la secretària general del partit, Mónica Lora, ha afirmat que la decisió ha vingut motivada perquè «en aquests dos anys de vida hem certificat que els resultats no eren els òptims», amb el qual, el partit que en el seu moment va fundar Josep Anglada, tornava a «anar per lliure».

 

El futur de Vox i PxC

En aquest escenari, els rumors sobre una possible conjunció entre PxC i Vox per a les municipals a Catalunya han crescut les últimes setmanes, i més després que la mateixa Mónica Lora s'afanyés a felicitar per Twitter a Vox pels seus resultats a Andalusia la mateixa nit electoral. Lora va felicitar la formació per «portar missatges tan importants com la defensa d'Espanya, la lluita contra la immigració il·legal i l'expulsió de la corrupció» política.

 

De moment però, els dos partits neguen qualsevol contacte i asseguren que la seva prioritat és presentar-se amb les seves sigles. Tot i això, des de PxC no tanquen cap possibilitat, i Lora recorda que en la política «les coses canvien molt ràpidament». Des de Vox Tarragona apunten que allà on es presentin ho faran amb la seva marca, tot i que el partit no disposa de l'estructura que pot tenir PxC en molts municipis. Justament aquest dijous 20 de desembre, Vox ha inaugurat a Tarragona la seva primera seu a Catalunya.