ÚLTIMA HORA

Nou ensurt al polígon Nord amb un incident a Carburos Metálicos

Sense rastre dels Gegants Vells del Vendrell més de 24 hores després de la seva desaparició

Les autoritats descarten una possible bretolada i creuen que els lladres tenien interès en el remolc

 

Els Gegants Vells del Vendrell daten de l'any 1930 i són els més antics del municipi. | Cedida

 

Sense novetats dels Gegants Vells del Vendrell més de 24 hores després que s'anunciés la seva desaparició, aquest diumenge 18 d'agost. L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha comparegut davant els mitjans aquest dilluns després d'haver mantingut una reunió amb els comandaments de la policia local i dels Mossos d'Esquadra. De moment, no hi ha cap informació d'on poden ser el Salvador i la Teresa, ni s'ha trobat encara cap pista.

 

Tot i que durant les últimes hores s'han publicat diferents informacions a través de xarxes socials informant que s'hauria pogut veure el remolc on hi havia els Gegants en diferents punts, cap d'elles era certa. Els cossos policials mantenen un dispositiu per poder-los trobar. «Les comissaries de tot el país estan alerta, s'estan revisant diferents càmeres de seguretat i també els accessos a les autopistes», ha explicat Martínez.

 

Un robatori «inèdit» fins ara

L'alcalde ha confirmat que aquest robatori era un cas, fins ara, «inèdit» al país, i ha remarcat que, si bé el cost econòmic no és molt gran, sí que el robatori té «una importància patrimonial, en tractar-se de dos elements molt importants de la cultura popular del Vendrell, que daten del 1930». La principal hipòtesi segueix sent que els lladres estaven interessats en el remolc, sense saber que a l'interior hi havia els dos gegants.

 

El principal argument per seguir aquesta línia és que, tal com ha confirmat Marc Rodero, de la colla gegantera del Vendrell, «els dos Gegants gairebé mai són dins el remolc», sinó a l'Ajuntament. La casualitat va fer que encara no s'haguessin pogut traslladar després de l'última sortida de la colla, el passat 10 d'agost a Tarragona. També es descarta una bretolada, ja que, en aquest cas, es pensa que els gegants haurien aparegut de forma més ràpida, en veure els responsables el rebombori que s'ha organitzat.

 

Dues figures «delicades i sensibles»

Per tot plegat, des de l'Ajuntament esperen que els responsables del robatori deixin les dues figures en algun lloc, i la principal preocupació és que no quedin malmeses. «Són elements delicats i sensibles, perquè ja estan grans», ha destacat Rodero. La colla ha mostrat el seu agraïment per la manera com els diferents grups de cultura popular del Vendrell i de diferents punts de Catalunya s'han abocat amb la recerca i la difusió dels fets.  

 

Els Gegants Vells del Vendrell es van fer el 1930 a un taller de Barcelona. Es van pagar per subscripció popular, és a dir, van ser els ciutadans qui van fer les aportacions econòmiques per pagar-ne el cost. Durant aquests 89 anys s'han fet diverses restauracions per mantenir-los en actiu. Des que es van crear els gegants nous, el Salvador i la Teresa han limitat les seves actuacions, precisament per poder preservar-los. Els vendrellencs esperen que per la Fira del mes d'octubre puguin tornar a sortir a ballar.