Alberto Feito fa set mesos que no pot tronar al seu habitatge.

En situació desesperada uns veïns de Banyeres que fa set mesos que no poden tornar a casa

Els immobles van quedar malmesos per una gran pluja i no reben els diners de l'assegurança

Alberto Feito està completament desesperat amb la situació que viu des de fa més de set mesos. Aquest veí de la rambla del Pujolet de Banyeres del Penedès és un dels que es van veure afectats el passat 1 d'abril quan una forta pluja que va caure al municipi va deixar diversos pisos completament negats i destrossats. «Vam patir el diluvi en el pitjor moment, just quan estàvem fent unes obres per arreglar la teulada i quan estava tot tancat per l'estat d'alarma decretat pel coronavirus», explica el veí.

Un diluvi en el pitjor moment

Les fortes pluges van agafar per sorpresa els veïns d'aquest bloc de pisos de la rambla del Pujolet, que tenien la teulada mig aixecada per unes obres que s'estaven fent. L'aigua va entrar pel sostre i va deixar completament negats tots els habitatges del tercer pis. «Va ser tan fort el diluvi que fins i tot es va filtrar aigua cap a alguns segons pisos», corrobora l'alcalde de Banyeres, Amadeu Benach. «Les ferreteries estaven tancades per l'estat d'alarma i no podíem comprar res per protegir el sostre», afegeix Feito.

El bloc de pisos de la rambla del Pujolet que va quedar afectat.
Les pluges van deixar completament negats diversos pisos del bloc. | BP Diari

La situació era tan delicada que els Bombers i els Mossos van evacuar un total de sis famílies, totes les del tercer pis i algunes del segon. Els habitatges van quedar plens d'aigua i es van fer malbé els mobles, els matalassos i els llits, a més de les parets. «Els sostres queien, literalment», afirma Raquel Ayuso, de la gestoria que porta la comunitat de veïns. La mediació de l'Ajuntament i d'aquesta gestoria va permetre que aquestes famílies es reubiquessin en un hotel de la zona, on hi van arribar a estar fins a cinc mesos. Altres van anar a casa dels seus fills.

Dos veïns, desemparats

De mica en mica, la majoria de veïns van anar rebent els diners de l'assegurança i han pogut fer obres per tornar als seus habitatges. Però hi ha hagut dues excepcions. Dos dels veïns encara esperen la compensació econòmica de les asseguradores, després de patir diversos contratemps i problemes. Això fa que aquests veïns encara no hagin pogut fer obres per arreglar els desperfectes ni hagin pogut tornar al seu pis. Tots dos tenen l'assegurança amb el banc BBVA, segons ha confirmat el consistori.

Un d'ells és Alberto Feito, que relata que els problemes que s'ha trobat són múltiples, començant pels peritatges que va fer el banc. «Van fer un peritatge molt baix, de només 980 euros pels mobles i de 2.400 euros per la resta de material», afirma Feito. Ell mateix va demanar un peritatge alternatiu a través de la comunitat, que va fixar la indemnització en 7.500 euros. Però els diners segueixen sense arribar.

Dos dies en vaga de fam

Fart de la situació, Feito fins i tot va començar aquest dilluns una vaga de fam per cridar l'atenció, tot i que al cap de dos dies va fer marxa enrere aconsellat per un amic metge. Des de l'Ajuntament han volgut donar a conèixer la situació i han exigit al banc que «faci efectiva l'assegurança ja», fins al punt d'amenaçar de retirar els comptes que el consistori té en aquest banc si això no es produeix en els pròxims dies. De moment, els dos veïns segueixen sense poder tornar a casa.

Humitats al pis d'Alberto Feito.
La majoria d'habitacions encara tenen els desperfectes causats per l'aigua. | BP Diari


Comentaris