El Vendrell va acabar el curs 2018-2019 amb 43 casos d'absentisme als instituts

Durant l'any 2019 s'han tractat cinc casos de 'bullying' als centres escolars de la ciutat
El Vendrell ha presentat les xifres d'absentisme i assetjament escolar de l'últim curs. | Ajuntament del Vendrell

 

El curs escolar 2018-2019 va finalitzar al Vendrell amb un total de 43 casos d'absentisme registrats als quatre instituts de secundària de la ciutat. Aquesta xifra suposa un 2,3% dels alumnes que fan secundària. Al principi del curs, els casos registrats eren 115 (un 6,2% dels alumnes), amb el qual la intervenció dels professionals que formen part del projecte contra l'absentisme va aconseguir reduir a més de la meitat aquests casos.

La Comissió Municipal d'Absentisme

L'absentisme escolar fa referència a la no assistència a les classes de manera continuada i no justificada per part dels alumnes que estan en edat d'escolarització obligatòria, és a dir, fins als setze anys. Des de la Comissió Municipal d'Absentisme escolar apunten que aquest és «un fenomen complex», ja que acostuma a ocultar «problemàtiques socials molt més complicades que necessiten una intervenció coordinada dels professionals corresponents».

Per aquest motiu, a la comissió hi prenen part l'Àrea d’Educació i l'Àrea de Joventut de l'Ajuntament del Vendrell, els Equips d'Atenció Psicopedagògica, els Serveis Socials Bàsics, la Policia Municipal, els Mossos d'Esquadra i Inspecció Educativa, així com les famílies afectades. Tots treballen de manera coordinada per prevenir i disminuir les xifres d'absentisme a secundària. 

 

Motius de l'absentisme

Segons han explicat des del consistori, els motius de l'absentisme són diversos, però alguns dels més generalitzats fan referència a «conflictes entre alumnes que tenen lloc a fora del context escolar, però que fan que després alguns d'ells no vulguin anar al centre per por a represàlies si es tornen a trobar». De la mateixa manera, també apunten a les famílies amb una «alta itinerància» i amb certa «desestructuració», que fan que els alumnes tinguin «desmotivació» per anar a l'institut.

Assetjament escolar

Per altra banda, el Vendrell també compta des del 2016 amb el projecte 'Prou Bullying' per donar cobertura a qualsevol persona que pugui patir un cas d'assetjament a l'àmbit escolar. El servei ofereix una línia telefònica (633 336 220) amb un aplicatiu de WhatsApp que permet comunicar aquestes situacions. Aquest 2019, el servei ha realitzat cinc atencions al Vendrell, de les quals quatre eren al context de l'ESO i una a primària

"Protesta dels grups de cultura popular del Vendrell durant la Fira" "El Vendrell apujarà un 10% la taxa de recollida de residus el 2020"