Imatge de l'entrada de l'Ajuntament del Vendrell.

El Vendrell ja pot tornar a finançar inversions amb el deute per sota del 75%

El deute s'ha reduït gairebé a la meitat des del 2015

Bones notícies per l'Ajuntament del Vendrell, que ha aconseguit recuperar l'autonomia financera gràcies a la reducció del deute municipal. Des de l'any 2015, el consistori ha rebaixat el deute gairebé fins a la meitat, passant dels 76,5 milions d'aquell any als 41,4 milions del tancament del 2019. Això suposa que s'hagi passat d'un deute del 155% dels recursos ordinaris, a un deute del 73,25%.

El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament del Vendrell, Baltasar Santos, ha remarcat que, amb aquestes xifres, les finances del consistori «deixen ja d'estar tutelades per la Generalitat», després de molts anys. Durant molt de temps, l'Ajuntament del Vendrell no ha pogut demanar crèdits bancaris per fer inversions, a causa de l'enorme deute que tenia, que va tocar sostre el 2012 arribant al 175%. Aquesta tendència va anar canviant des de l'any 2015, amb uns pressupostos austers que han aconseguit una reducció del deute any rere any.

El deute per habitant se situa en els 1.103 euros

A finals del 2017, el consistori va baixar del 110% d'endeutament, la qual cosa permetia finançar inversions amb el permís de la Generalitat. Ara, en baixar del 75%, el consistori ja no depèn de cap altre organisme, i recupera el control absolut sobre les seves finances. Actualment, el deute per habitant al Vendrell se situa en els 1.103 euros, quan el 2015 era de 2.059 euros. En la presentació del pressupost de la corporació pel 2020, Baltasar Santos ha remarcat la importància que té per les finances municipals haver baixat del 75%.

Tot i això, el consistori vol mantenir la línia moderada dels últims anys, per seguir reduint el deute. Així, la previsió que s'ha fet des del govern municipal és que, al tancament d'aquest any 2020, el deute baixi fins als 37,4 milions, situant-se en el 68,5%. El deute per habitant quan acabi el present any hauria de ser de 984 euros.


Comentaris