El Vendrell vol restaurar els safareigs del carrer de Girona, que tenen més de 150 anys

S'hi ha fet una primera actuació per treure les herbes i tancar la zona
El Vendrell vol restaurar els safareigs del carrer de Girona. | BP Diari
 

L'Ajuntament del Vendrell té la intenció de restaurar els històrics safareigs situats al carrer de Girona, entre el pàrquing del Club d'Esports Vendrell i la carretera de Santa Oliva. Aquests safaretjos tenen més de 150 anys, però les últimes dècades havien anat quedant abandonats i s'havien deteriorat, des que es van deixar de fer servir, cap als anys 60 del segle passat. Ara, la iniciativa de diversos veïns ha impulsat el consistori a moure fitxa.

 

«El 2017, un grup de persones vam fer una sol·licitud a l'Ajuntament per preservar aquestes restes, ja que són patrimoni de la vila», ha explicat Gisela Alcón, una de les veïnes que s'ha implicat en la millora de la zona. Alcón apunta que aquests safareigs es van començar a construir el 1856, i eren uns dels tres que hi havia a finals del segle XIX al Vendrell. Els altres dos estaven situats en un lateral de la riera de la Bisbal i al camí del Cementiri, on ara hi ha l'escola Àngel Guimerà.

 

Desbrossament i tancament

Des de l'Ajuntament del Vendrell han recollit la petició d'aquestes persones i ja han fet unes primeres actuacions, consistents en desbrossar la zona i posar un tancament al voltant per evitar que hi entri gent. El fet que estiguin situats en una zona amagada provocava que, de nit, hi anessin persones que deixaven restes de menjar o begudes. Ara, s'està a l'espera que un restaurador indiqui quines actuacions cal fer i el cost que poden tenir, per destinar-hi una partida del pressupost de Patrimoni. La regidora de Cultura de l'Ajuntament, Sílvia Vaquero, ha afirmat que la intenció del consistori és fer aquesta actuació durant l'any 2020. 

 

Els safaretjos del Vendrell

Els safareigs del carrer de Girona van estar actius fins fa prop de 50 anys. L'equipament tenia dues basses, una per rentar i l'altre per esbandir, així com un cobert per protegir del sol i la pluja a les usuàries. La roba rentada s'estenia a l'herba, al sol, perquè s'assequés i no pesés tant per tornar cap a casa. L'ús dels safareigs va anar decaient a mesura que la població va tenir aigua corrent a les cases, tot i que als anys 60 o 70 del segle XX encara se'n feia ús per fer grans bugades.

 

A més dels safareigs del carrer de Girona, al Vendrell encara es mantenen també les restes dels que estaven al camí del Cementiri, per bé que ara formen part de l'escola de primària Àngel Guimerà, al barri del Puig. Els safareigs estan en un espai del pati. En canvi, els de la riera de la Bisbal, que estaven a prop del pont de França, van desaparèixer quan es va canalitzar la llera, a mitjans dels anys 80.