La Xarxa Vendrellenca demana que el 2020 sigui l'any Josep Cañas

Per commemorar el 115è aniversari del seu naixement
Monument dedicat a Josep Cañas a la rambla que porta el seu nom al Vendrell. | BP Diari
 

La Xarxa Vendrellenca ha demanat que l'any 2020, aprofitant la capitalitat de la cultura catalana al Vendrell, sigui declarat any Josep Cañas a la capital del Baix Penedès, commemorant el 115è aniversari del naixement d'aquest artista nascut a Banyeres del Penedès. La petició de la Xarxa Vendrellenca serà presentada en forma de moció pel grup municipal de Podem al ple del pròxim dimarts 17 de desembre.

Des de l'entitat creuen que «l'obra i la vida de Josep Cañas Cañas ha de ser un valor afegit a la nostra comarca dins del marc de la cultura i l'art en totes les seves facetes». Per això es presentarà aquesta proposta, que té com a objectiu «preservar, impulsar i donar a conèixer la seva obra i figura», no tan sols a la comarca, sinó també a la resta del país. «La idea és anar més enllà i aconseguir que l'any Josep Cañas es commemori en altres llocs a través d'exposicions, xerrades i altres actes relacionats amb la seva vida i obra», remarca la Xarxa.

Impulsar actes durant l'any 2020

El fet de reconèixer l'any 2020 com a any Josep Cañas suposaria que el consistori impulsés «un seguit d'actes relacionats amb la seva obra i figura, que hauran de tenir com a colofó la col·locació a la rambla Josep Cañas del Vendrell d'una obra seva». L'entitat avança que la proposta té el suport de la Fundació Josep Cañas i de Joan Jane, «que va ser la persona que va estar al costat de Cañas els últims anys de la seva vida».

Josep Cañas i Cañas va néixer el 23 de maig del 1905 a Banyeres del Penedès i va ser un destacat escultor i dibuixant català. Té obres seves repartides en ciutats com Barcelona, Madrid, Sitges o Vilafranca, així com al Baix Penedès. A Banyeres del Penedès hi ha diverses de les seves escultures repartides pel poble. El 1986 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i va morir el 2001 al Vendrell. Una de les seves obres a la capital del Baix Penedès és el monument als castellers.

"El Vendrell llogarà pisos a particulars per destinar a famílies vulnerables" "🔴POLÈMICA: Calafell elimina la plaça de l'1 d'Octubre"