A les comarques de Tarragona, per sisè any consecutiu, l'esdeveniment està organitzat i coordinat per la Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili (URV). En aquest sentit, les activitats impliquen més de 300 investigadors i investigadores de la URV, l'ICAC, l'ICIQ i l'IPHES.
Segons ha recordat la URV, "l'objectiu de la Nit Europea de la Recerca és apropar la investigació i els seus protagonistes a públics de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació en un llenguatge planer i comprensible".
L'acte central de la Nit Europea de la Recerca es farà en dos dies
Les principals novetats d'aquesta edició tenen a veure amb l'acte central de la Nit Europea de la Recerca: la fira de tallers científics per a públic familiar. La gran afluència de públic en edicions anteriors ha fet que aquesta activitat passi a fer-se dos dies a la plaça Corsini de Tarragona: la tarda del 29 de setembre i el matí del 30 de setembre.En aquest sentit, la cèntrica plaça de la capital tarragonina s'omplirà amb prop de 60 tallers científics molt experimentals i adaptats a un llenguatge comprensible. La programació completa es pot consultar a través del següent enllaç.
Així mateix, la fira de tallers científics també arriba enguany a les Terres de l'Ebre. Tortosa acollirà una activitat prèvia de la Nit Europea de la Recerca la tarda de divendres 29 de setembre, entre les 16.30 i les 21 hores, a la plaça de l'Ajuntament.
Tant a Tortosa com a Tarragona, en accedir a la plaça, els nens i les nenes obtindran un passaport científic que podran segellar en finalitzar els tallers i accedir a un obsequi final un cop completat. L'objectiu, però, és apropar-los a la ciència d'una manera entenedora i lúdica, i despertar la seva curiositat científica a través de l'experimentació.
L'Ajuntament de Tarragona, a través de l'oficina Europe Direct Tarragona, és el patrocinador principal de l'activitat de la plaça Corsini, juntament amb la Diputació de Tarragona. L'esdeveniment també compta amb la col·laboració del Mercat Central i l'empresa Borges.
Xerrades i tallers divulgatius
Per arribar a tot tipus de públic s'han organitzat també activitats prèvies i posteriors a l'acte central. Els centres de secundària de la demarcació rebran la visita d'investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca que impartiran més de 20 xerrades i tallers divulgatius durant la setmana del 25 al 29 de setembre.També s'ha organitzat una xerrada divulgativa sobre el canvi climàtic el 26 de setembre a la sala d'actes del Museu del Port de Tarragona. Anirà a càrrec dels investigadors Javier Sigró, del Centre en Canvi Climàtic C3 de la URV, i Jaume Folch, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia.
Finalment, la Nit Europea de la Recerca oferirà el dijous 5 d'octubre a la tarda una sessió de microxerrades divulgatives organitzada per l'IIPSV en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili, en què investigadores i investigadors de diferents àmbits faran una pinzellada de les seves línies de recerca.
Finançament europeu
La Nit Europea de la Recerca és possible gràcies al cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea i la col·laboració del consorci coordinat per la Universitat de Girona i del que formen part altres universitats i institucions públiques catalanes.A Tarragona també compta amb el patrocini de l'Ajuntament de Tarragona a través d'Europe Direct, de la Diputació de Tarragona i del Port de Tarragona, a més del suport de Mercats de Tarragona i de l'empresa Borges. Pel que fa a la fira de tallers de Tortosa té el patrocini de la Diputació de Tarragona i de l'Ajuntament de la ciutat.