[nointext]
De la mà d'Aida Roca, Filòloga de Guàrdia a Instagram, descobrim aquesta joia medieval ubicada a l'interior de Tarragona. Roca, una jove tarragonina, compta amb una àmplia multitud de seguidors a les seves xarxes socials: més de 10.000 subscriptors a Youtube, gairebé 43.000 seguidors a Instagram i més de 18.000 a TikTok. A través dels seus canals duu a terme una tasca divulgativa sobre la llengua catalana.
Per arribar-hi, s’ha d’agafar la carretera que va de Tarragona al Pont d’Armentera, la TP-2031. Passat el municipi de Vila-rodona, quan s’arriba a l’entrada de Santes Creus, s’hi troba la famosa creu de terme, d’estil gòtic del segle XIV. En aquest moment s’ha de travessar, cap a la dreta, el riu Gaià a través d’un pont de pedra construït el 1549. S’ha de girar altra vegada a la dreta i continuar recte pel carrer Pau Casals, que duu directament als peus del monestir i a l’entrada de la plaça de Sant Bernat.
.jpg)
Visitar el Monestir de Santes Creus és un pla ideal per fer una escapada. Foto: Laia Solanellas
Una joia medieval de Catalunya
El monestir de Santes Creus data del 1158. És un dels grans monestirs del país i una joia medieval de Catalunya, per la seva història, valor monumental i el bon estat de conservació que presenta. El conjunt arquitectònic està constituït per un recinte exterior, amb dos portals d'accés que delimiten els recintes tancats, i un recinte interior format per l'església, dos claustres, el Palau Reial i les dependències on es desenvolupava la vida monacal: dormitori, refetor, cuina, celler i altres edificis annexos.
El monestir té mostres d’art de nombrosos períodes, des de la façana romànica, amb un gran vitrall gòtic, fins a retaules interiors que daten del segle XVII. En aquest sentit, destaca, sobretot, el retaule de l'altar major, una mostra significativa del barroc, obra de Josep Tremulles. Un altre dels elements més emblemàtics i visibles és la monumental rosassa que presideix el mur exterior del presbiteri.
Les tombes dels reis catalans
A l'interior de l'edifici hi ha un dels elements més significatius del passat de la corona catalana, les tombes reials. Es poden trobar flanquejant l'altar major, on hi ha el panteó reial i hi descansen les despulles de Pere II el Gran, Jaume II i Blanca d'Anjou. Com a curiositat, el sarcòfag de Pere el Gran és l’únic que no ha estat mai saquejat, i aquest fet ha permès que es pogués obrir fa uns anys i estudiar les seves restes.
.jpg)
El monestir acull tombes de grans reis catalans. Foto: Patrimoni Gencat
Les visites guiades
El 1835 el monestir va ser abandonat definitivament per la comunitat que hi residia, de manera que és l'únic dels tres monestirs de la Ruta dels Reials Monestirs de Catalunya que està deshabitat, factor que ha permès habilitar-lo com a espai cultural.
En l’actualitat, es poden fer rutes guiades pel monestir per descobrir tot tipus d’informació i curiositats sobre la seva arquitectura, funcionalitat i herència cultural, tot i que com apunta Aida Roca, actualment s'està sometent a unes obres de restauració en algunes àrees que l'han de deixar a punt pel 2026. A més, al seu interior s’hi fan diverses activitats culturals i hi tenen lloc exposicions i concerts. Els concerts més coneguts són els de música clàssica que s’organitzen cada estiu al dormitori del claustre major.
.jpg)
En l'actualitat es poden fer visites guiades al monestir. Foto: Laia Solanellas
[suportGeneralitat]