L'auge del cinema africà i els nous vincles emocionals es projectaran al Festival REC de Tarragona

La 23a edició del Festival REC presenta una trentena de pel·lícules que abracen visions d'arreu del món i que es podran veure en diferents espais de la ciutat

El focus en el cinema africà continua durant el Festival REC, del 22 al 26 de novembre, a Tarragona
El focus en el cinema africà continua durant el Festival REC, del 22 al 26 de novembre, a Tarragona | Cedida
16 de novembre del 2023
Actualitzat a les 9:31h
A més de les pel·lícules de la secció oficial a concurs Opera Prima, que duu les millors òperes primes internacionals que competeixen per aconseguir els guardons del Festival, el REC 2023 també inclou algunes projeccions especials, fora de competició. Les entrades ja es troben disponibles a la tiquetera oficial del festival.

Aquestes es presenten com algunes de les propostes més impactants de l’edició d’enguany. D'una banda, del 22 al 26 de novembre, el Festival REC continuarà posant el focus en les noves veus del cinema africà.

Els espectadors podran gaudir de les pel·lícules que proposa una nova generació de creadors provinents de l'Àfrica subsahariana, que desafien els gustos i les normes imposades, per donar pas a creacions que parlen d’ells mateixos i de la seva identitat.

El programa AFRO! ja ha estat i està present en les sessions prèvies que es duen a terme cada dijous del mes de novembre a CaixaForum Tarragona. En el marc de la 23a edició, la programació presentarà, també en aquest espai, un clàssic d'Ousmane Sembene,La noire de... (Black girl), que va ser considerada la primera pel·lícula independent africana a finals dels seixanta.

El cinema africà alça la veu

El focus-in del Festival REC d'enguany inclourà les projeccions del thriller en blanc i negre Mami Wata, del cineasta nigerià C.J. OBasi; i Once upon a time in Uganda, de Cathryne Czubek i Hugo Perez, una carta d'amor al DIY i l'esperit del cinema independent.

Al Teatre Metropol, també, es projectarà Io, capitano, la darrera pel·lícula de Matteo Garrone i que adapta el mite clàssic de l'Odissea d'Homer a la història de dos joves que abandonen Dakar en direcció a Europa.

En paral·lel, i com a novetat d'enguany, el REC 2023 estrena el programa Pantalla Tàrraco. Amb, a més de Once upon a time in Uganda, dues propostes molt especials al Bar L'Alquimista. La producció Negu Hurbilak arribarà a Tarragona ja amb un vincle previ amb el Festival, en la passada edició del Primer Test -laboratori professional d'indústria-; i retrocedirà als darrers dies del conflicte del País Basc l'any 2011.

Així mateix, completen la selecció una sèrie de curts eròtics finesos procedents del Festival Viva Erotica de Hèlsinki i rodats en un gloriós format de 16 mm.

El programa inclou films de gran actualitat cinematogràfica com 'La imatge permanent', guanyadora de la SEMINCI de Valladolid Foto: Cedida

Sessions Vermut al Serrallo

El Festival REC acollirà projeccions diürnes, les Sessions Vermut, al Teatret del Serrallo els dies 25 i 26 de novembre, amb la voluntat de continuar programant en un espai davant del mar, amb aperitiu i una tertúlia posterior amb els creadors dels films.

Enguany, es projectarà la flamant guanyadora de l'Espiga d'Or a la SEMINCI de Valladolid, La imatge permanent, de Laura Ferrés, que s'ha convertit en la primera producció en català en rebre aquesta distinció.

Tant Ferrés com els directors d'Upon entry, Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vàsquez -protagonistes de la sessió del diumenge- compartiran amb el públic els seus darrers projectes cinematogràfics.

Per completar una trentena de sessions de cinema en diferents espais de la ciutat de Tarragona, el Festival REC 2023 durà les projeccions de Samsara, un viatge entre la mort i la reencarnació a càrrec de Lois Patiño; i una festa underground parisenca sota el títol d'After, del cineasta Anthony Lapia, que també assistirà al Metropol.