'Litus' i 'Sordo', dues bones pel·lícules espanyoles, estrenes destacades als cinemes

La tardor ja escalfa motors i cinematogràficament ho fa amb força potència i amb totes les mirades posades a la temporada de premis que ja ha arrencat amb el sorprenent Lleó d'Or del Festival de Venècia pel 'Joker' de Todd Phillips i protagonitzat pel gran Joaquin Phoenix. La podrem veure el mes vinent a les nostres pantalles i sembla destinada a ser una de les protagonistes indiscutibles dels Oscar 2020.

  

A banda de 'Joker', estrena indiscutible d'aquesta tardor, arribaran també a les nostres pantalles abans de Nadal històries tanestimulants com 'Mientras dure la guerra', d'Alejandro Amenábar, 'Rambo 5', de Sylvester Stallone, 'Géminis' d'Ang Lee, 'Maléfica 2' de Joachim Ronning, 'Terminator: Destino Óscuro', de Tim Miller, 'El silencio de la ciudad blanca', de Daniel Calparsoro, 'Frozen 2' de Chris Buck i Jennifer Lee, 'Intemperie' de Benito Zambrano o 'Motherless Brooklyn' d'Edward Norton.

De moment, aquest divendres dia 13 de setembre, aquestes són les històries que arriben a la cartellera d'Ocine:

Estrenes de la setmana

1 'Litus'

Dani de la Orden s'ha convertit en un dels directors que millor plasma el pas de la joventut a la maduresa, la crisi dels 30, dels 40 o els canvis generacionals en general. Quan a un bon director hi sumem un repartiment encapçalat per Quim Gutiérrez, Belén Cuesta o Álex García, tenim una d'aquelles pel·lícules que – malgrat certa sensació de 'déjà-vu' ('Las distancias', 'Barcelona: nit d'estiu, 'Barcelona: nit d'hivern', 'La virgen de agosto' o 'Una pistola en cada mano' per posar alguns exemples) ve força de gust veure què ha fet i deixar-se endur per aquesta mescla d'alegria, tristesa, melangia i pessimisme que destil·len aquest tipus d'històries. Litus es va suïcidar inexplicablement temps enrere. Ara la seva colla de millors amics es reuneix per recordar-lo però també per rendir comptes amb el passat, amb els seus records i per aprendre a viure amb el buit i la pèrdua. Ara bé, insistim, no aporta gaire cosa al gènere. És el que ja hem vist en anteriors ocasions des d'una altra òptica.

2 'Sordo'

La segona pel·lícula d'Alfonso Pérez-Cabanillas posa en serioses dificultats el polifacètic actor Asier Etxeandia, protagonista absolut de la història. Es posa a la pell d'Anselmo, un

ue ha quedat sord com a conseqüència de la voladura d'un pont al nord d'Espanya, durant els anys posteriors a la Guerra Civil. Assetjat com un animal salvatge pels soldats, ha de sobreviure en duríssimes condicions i evitar que el capturin. Mescla de thriller, drama i pel·lícula d'acció de pressupost ajustat però que llueix molt bé.

3 'A dos metros de ti'

Pel·lícula romàntica d'aquelles de buscar la llàgrima constantment i que protagonitzen dos joves pacients d'un hospital que estan seguint un tractament contra la seva fibrosi quística. El protocol estableix que no poden apropar-se a més de dos metres i això dificulta la seva relació a la vegada que n'enforteix el vincle i la lluita conjunta contra la malaltia. Pel·lícula ideal per al públic adolescent, sensible i que no arrisca però que compleix les expectatives.

4 'En mil pedazos'

Basada en una suposada autobiografia de James Frey, un jove nordamericà addicte a l'alcohol i la droga que es va rehabilitar en un reconegut centre. Les memòries després van resultar falses però la història que explica afronta des d'una ficció realista i sense contemplacions el drama de l'addicció a la droga i les destrosses físiques i psicològiques que provoca. També obre una porta a l'esperança de la rehabilitació. Protagonitza un entregat Aaron Taylor-Johnson secundat per Billy Bob Thornton, Giovanni Ribisi, Juliette Lewis i Charlie Hunnam. Si us va agradar la més que correcta 'Beautiful Boy', 'En mil pedazos' se situaria en la mateixa òrbita.

"👶🎬 AGENDA: Cine i bebès en una nova 'Sessió Nadó' a Ocine Les Gavarres!" "🎞CINEMA: Arriba la terrorífica segona part d'It', d'Stephen King"