L’Arboç, plaça que li falta veure el castell sense folre

La diada de festa major de Sant Julià ha vist 27 castells de gamma extra
Els Castellers de Vilafranca van descarregar el primer 3de10 amb folre i manilles a l'Arboç l'any 2016 | Castellers de Vilafranca

Des de l’any 2012, la diada castellera de la festa major de l’Arboç manté el cartell de colles format pels Castellers de Vilafranca, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, a més de la colla local, els Minyons de l’Arboç. En algunes edicions, aquesta plaça tradicional també havia rebut la visita de la Colla Joves Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró.

De moment, l’actuació que té lloc, al carrer Major, el quart diumenge del mes d’agost ha vist 27 castells superiors al 3de9 amb folre.

Condició de gamma extra des del 2001

La festa major arbocenca és diada de gamma extra des de l’any 2001, temporada en què els Castellers de Vilafranca van descarregar-hi la torre de 9 amb folre i manilles i la Colla Vella dels Xiquets de Valls el 3de8 aixecat per sota.

 

El 2002 només es veu un castell superior al 3de9 folrat. Va ser la torre de 9 amb folre i manilles a càrrec dels Castellers de Vilafranca.

 

Quatre anys després, la gamma extra torna a la festa major de l’Arboç. Novament, els verds hi descarreguen el pilar de 8 amb folre i manilles. L’any 2007, els vilafranquins tornen a completar la torre de 9 amb folre i manilles al carrer Major.

 

El 2011, els Castellers de Vilafranca, que havien estat absents en l’edició anterior de l’actuació, van completar la torre de 9 amb folre i manilles. I el 2012, aconsegueixen completar el 3de9 amb folre i agulla, que mai l’Arboç havia vist alçar.

 

El 2013, la gamma extra a la diada arbocenca torna a ser compartida. Els Castellers de Vilafranca hi descarreguen el 3de9 amb folre i l’agulla i la Jove de Tarragona hi descarrega el 9de8. L’any següent, els verds hi descarreguen el pilar de 8 amb folre i manilles.

 

Catorze temporades després de l’últim, el 2015, la Colla Vella dels Xiquets de Valls porta un castell superior al 3de9 amb folre a l’Arboç. Els de la camisa rosada hi van descarregar el 4de9 amb folre i el pilar. El mateix dia, els Castellers de Vilafranca hi van completar el 3de9 amb folre i l’agulla i el pilar de 8 amb folre i manilles.

 

Al 2016, va arribar el castell de 10

El 2016, l’Arboç es converteix en plaça de deu pisos. Després d’un intent desmuntat, els Castellers de Vilafranca hi descarreguen el 3de10 amb folre i manilles. Aquell dia, els penedesencs també hi completen la torre de 9 amb folre i manilles i el pilar de 8 amb folre i manilles. D’altra banda, la Jove de Tarragona també hi completa el 9de8 i el 5de9 amb folre; i la Colla Vella dels Xiquets de Valls el 4de9 amb folre i pilar.

 

A la festa major del 2017, els Castellers de Vilafranca hi van tornar a descarregar el 3de10. A més, també van fer un intent de 4de9 amb folre i agulla i la torre de 9 amb folre i manilles. Per la seva banda, la Vella va completar el 5de9 amb folre i el 4de9 amb folre i pilar; i la Jove el 5de9 amb folre, el 9de8 i el pilar de 8 amb folre i manilles carregat.

 

Castells de 10, amb folre i manilles i amb l’agulla, només resten els castells nets a l’Arboç. Se’n veurà algun intent aquest 2018?  La resposta, aquest diumenge, a la una del migdia, al carrer Major.