Les colles que han fet gamma extra a la festa major de Vilanova

Verds i Jove de Tarragona han portat construccions superiors al 3de9 amb folre a la capital del Garraf
3de10 amb folre i manilles descarregat pels Castellers de Vilafranca a la diada de Vilanova de l'any 2016 | Rodrigo Sícilia

Dissabte, a les sis de la tarda, Vilanova i la Geltrú viurà un dels actes centrals de la seva festa major en honor a la Mare de déu de les Neus. Un any més, el cartell de colles el formaran la colla local, els Bordegassos, els Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Els castells de gamma extra a les Neus

L’actuació de Vilanova i la Geltrú és actuació de gamma extra des del 1999, any en què els Castellers de Vilafranca hi van descarregar la torre de 9 amb folre i manilles. Dues temporades després, els verds tornarien a portar la torre emmanillada a la capital del Garraf, encara que els va quedar en carregada.

 

A partir del 2001, la diada vilanovina hauria d’esperar deu anys més per veure una estructura superior al 3de9 amb folre. La temporada 2011, novament els Castellers de Vilafranca eren els encarregats de portar per primera vegada dos castells de gamma extra  a la plaça vilanovina. Els penedesencs hi van descarregar la torre i el pilar de 8 amb folre i manilles.

 

L’any 2012, els vilafranquins van repetir la torre i el pilar; i el 2013 només la torre.

 

L’any 2014, la gamma extra va ser partida doble. A més de Vilafranca, la Jove de Tarragona també era capaç de portar una estructura d’aquesta categoria. Ambdues agrupacions van descarregar el 9de8 a la plaça de la Vila.

 

El 2015, un altre cop els Castellers de Vilafranca completaven la torre de 9 i el pilar de 8 amb folre i manilles a la cita vilanovina.

 

El 2016, la capital de la comarca del Garraf es convertia en plaça de deu pisos. Els Castellers de Vilafranca hi van descarregar el 3de10 amb folre i manilles més matiner del seu historial. També hi van clavar la torre de 9 amb folre i manilles, el 3de9 amb folre i agulla i el pilar de 8 amb folre i manilles. Per la seva banda, la Jove de Tarragona va assolir el 9de8 i el pilar de 8 amb folre i manilles.

 

Finalment, la temporada passada, els Castellers de Vilafranca tornaven a portar el 3de10 a Vilanova, encara que va quedar a mitges. Els vilafranquins, que els va quedar en intent desmuntat l’espadat de 8 que van provar a la ronda de pilars, van poder descarregar la torre de 9 amb folre i manilles  i el 4de9 amb folre i agulla. D’altra banda, la Jove de Tarragona va aconseguir la millor diada de la història abans de Sant Magí amb el 9de8, el 5de9 amb folre i el pilar de 8 amb folre i manilles.