Les colles de gamma extra i de nou més enllà del Camp de Tarragona

Les colles barcelonines han baixat el nivell respecte el 2018
Els Castellers de Vilafranca han estat l'única colla que ha descarregat el 3de10 amb folre i manilles | Castellers de Vilafranca

A més de les colles de la demarcació de Tarragona, el 2019 també ha vist com tres agrupacions de fora del territori han aconseguit castells superiors al 3de9 amb folre, encara que amb unes xifres per sota de l’any passat. D’altra banda, dues colles més han aconseguit, com a mínim, un castell de 9. Finalment, cinc més han perdut la categoria de 9 pisos.

 

Com en la temporada anterior, els Castellers de Vilafranca són l’única colla que ha estat capaç de descarregar el 3de10 amb folre i manilles. Aquesta mateixa estructura també l’han aconseguit els Minyons de Terrassa, encara que els va quedar a mitges en la diada de final de temporada.

Colós verd i malva

Els Castellers de Vilafranca s’han mantingut com la segona millor colla del 2019. Tot i un començament irregular, els penedesencs han tornat a dominar la torre de 9 amb folre i manilles. També han assolit el pilar de 8 amb folre i manilles i han recuperat el 3de9 amb folre i l’agulla.

 

A la diada de Tots Sants, després d’haver-lo carregat en tres ocasions, els vilafranquins van aconseguir descarregar el 3de10 amb folre i manilles. A la mateixa actuació, també es van anotar el 4de9 sense folre, castell que feia tres anys que no feien.

 

Els Minyons de Terrassa també han estat colla de 10, categoria que recuperen després de dues temporades. Els malves també han passejat el 2de9 amb folre i manilles i el pilar de 8 amb folre i manilles per la majoria d’actuacions importants. En canvi, han fallat amb el 3de9 amb folre i l’agulla i no han pogut treure a plaça el 5de9 amb folre.

Mataró s’emmanilla

En un any de canvis, els Capgrossos de Mataró han pogut finalitzar el curs amb alegria. Després d’un octubre de tripletes màgiques i vilafranquines, la diada de Tots Sants de l’1 de novembre va arribar el pas endavant en forma de pilar de 8 amb folre i manilles, que van aconseguir carregar. Aquest tram final fa oblidar als mataronins un principi de temporada en què no sabien si es podrien plantejar castells de 9 bàsics.

Baixada de nivell a Barcelona

La pèrdua dels galons de 9 dels Castellers de Barcelona i els Castellers de la Vila de Gràcia ha estat una de les notícies més destacades del 2019 casteller a la capital catalana. Ambdues colles, tot i intentar el castell de 9 bàsic, acaben l’any sense el premi i, sobretot, amb el contratemps de la falta d’efectius als assajos i actuacions.

 

Els Castellers de Sants, una altra colla amb problemes a principis de temporada, han sabut redreçar la situació i plantar-se a final de temporada amb castells de 9. Els borinots van aconseguir la tripleta màgica a la diada de Tots Sants. També han pogut descarregar dos 4de9 amb folre més a la seva diada i a Terrassa. Per contra, només han pogut carregar la torre de 8 amb folre.

Igualada, l’única que es manté

Els Moixiganguers d’Igualada han tornat a descarregar el 3de9 amb folre. Ho van fer el passat 27 d’octubre en la diada de final de temporada. Els de l’Anoia també han completat la torre de 8 amb folre, però no han pogut revalidar el 5de8.

 

Més enllà dels igualadins, els Castellers de Sabadell, els Castellers de Sabadell i els Marrecs de Salt, tres colles que l’any passat feien castells de 9, no han estat capaços de mantenir la categoria. Fins i tot, els santcugatencs, no han pogut assolir la gamma alta de 8.