La Jove de Tarragona torna a conquerir Sant Magí amb el 5 de 9 amb folre

Els liles i Serrallo assoleixen objectius, els de Sant Pere i Sant Pau compleixen l’expedient i Xiquets ensopeguen en una jornada desigual
5 de 9 amb folre descarregat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona, durant la diada de Sant Magí. | Àngel Ullate

 

La Jove de Tarragona ha descarregat el 5 de 9 amb folre en la diada castellera de Sant Magí, una de les més destacades del mes d'agost en la qual hi actuen les quatre colles tarragonines. La supercatedral, que enguany només havia assolit la Vella de Valls, ha estat la millor construcció, de gamma extra, que s’ha vist aquest dilluns a la plaça de les Cols, més enllà del 9 de 8 —també de la Jove.

 

GALERIA DE FOTOS: Les millors imatges de la diada castellera de Sant Magí

 

Els liles, que han arrodonit l’exhibició amb un 3 de 9 amb folre i un pilar de 7 folrat, han rubricat una jornada rodona, així com per als Xiquets del Serrallo, que també han descarregat tots els castells que duien en cartera, inclòs el 2 de 7. Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han coronat el 2 de 8 amb folre com a millor castell. Mala diada per als Xiquets de Tarragona que han tornat a ensopegar amb la catedral i han arrossegat tres rondes en blanc. Ja porten fins a set intents del 5 de 8 aquesta temporada.

 

L’estat de forma de les colles locals s’ha fet evident des de la primera ronda. La Jove de Tarragona, que actuava en segona posició, ha començat descarregant un esplèndid 9 de 8 de postal. És el tercer —i millor— que s’anota aquesta temporada. Amb la mateixa rapidesa i agilitat ha enlairat el 5 de 9 amb folre en segona ronda. Era el seu gran objectiu, la construcció emblema de la formació que fins ara només havia portat a plaça la Colla Vella. Els liles han descarregat, en tercera ronda, el 3 de 9 amb folre i s’han acomiadat amb el pilar de 7 amb folre.

 

Els del Serrallo també han aconseguit descarregar tots els reptes que duien en ment. Han obert plaça amb un 5 de 7 que ha pujat un pèl lent, però han pogut descarregar. Aquesta construcció —la segona de la temporada— és el seu sostre de l’any. Després han descarregat un 4 de 7 amb l’agulla —el quart que descarreguen enguany—, que també ha portat un tempo lent, però sense problemes, i la cirereta s’ha assolit en tercera ronda, el 2 de 7, amb descarregada èpica inclosa molt aplaudida. És el cinquè cop que el descarreguen en la seva història.

 

Si la Jove i la colla del barri marítim han representat la cara de la diada, la creu l’han viscut els Xiquets de Tarragona, que actuaven en quarta i darrera posició, factor que tampoc els ha afavorit. Han deixat les tres primeres rondes en blanc, després dels intents d’un 3 de 9 amb folre i dos 5 de 8, tremolosos i amb desmuntades que han fet suar de valent els matalassers. Se’ls segueix resistint la catedral. Amb la necessitat de sortir de les Cols amb algun castell sota el braç, s’han resignat a coronar un 4 de 8 i un 3 de 8, el millor castell que han fet enguany.

 

En termes de puntuacions, els de Sant Pere i Sant Pau s’han anotat la segona millor diada, amb el 2 de 8 amb folre que han aconseguit carregar en primera ronda, una construcció que la colla només havia assolit un sol cop, just per la diada de Sant Magí de l’any passat. De fet, gairebé el descarreguen, però finalment la construcció ha cedit a l’últim moment. D’altra banda, igual que els del Serrallo, també han protagonitzat una descarregada èpica amb un 4 de 8 amb el qual han tancat la seva exhibició en un Sant Magí de contrastos i mínima llenya.

 

Conclusions de Sant Magí

Sant Magí 2019 ja és història. L’actuació de la plaça de les Cols deixa llums i ombres als diferents actors participants. Tot i això, les quatre colles tarragonines, amb menys o més encert, han arriscat amb el millor repertori que tenien a l’abast. També cal remarcar la puntualitat i el ritme de la diada, que acabat tenint una durada de tres hores.

 

La Jove aconsegueix la millor diada de l’any

 

L’estrena del 5de9 amb folre ha donat moltes ales a una Colla Jove Xiquets de Tarragona que afrontarà el Catllar, l’Arboç i Sant Fèlix amb l’objectiu de superar el llistó. L’èxit de Sant Magí ha de donar pas al 4de9 amb folre i l’agulla, el 3de10 amb folre i manilles, el 2de9 amb folre i manilles i el pilar de 8 amb folre i manilles, fites que els liles fa dies que estan treballant al pati d’assaig.

 

Sant Pere i Sant Pau s’aixeca amb el 2de8

 

Han tingut el 2de8 folrat a segons de descarregar-lo, però al final els problemes dels pisos inferiors han acabat que el castell s’enfonsés. Tot i la caiguda, els de la camisa verda han sabut gestionar la situació i completar, encara que amb problemes, els dos castells de gamma bàsica de vuit. Els compromisos del setembre seran claus per saber fins on pot arribar la colla en aquest 2019.

 

L’èpica del 2de7 del Serrallo

 

Els Xiquets del Serrallo han descarregat amb molta solvència el 5de7 i el 4de7 amb l’agulla. A la plaça de les Cols, s’ha observat que tècnicament estan a un bon nivell. Al 2de7 de la tercera ronda els ha calgut més treball, però la bona combinació entre els segons i els terços ha permès que se’l poguessin anotar. La pròxima fita dels de la camisa blau marí serà el 3de8, que volen estrenar l’11 de setembre.

 

Uns Xiquets desconeguts

Decepció als Xiquets de Tarragona. Els objectius del dia no s’han complert i la colla clou Sant Magí amb un paper discret. En els pròxims dies, caldrà estar atents quina direcció segueixen els matalassers en el que queda de temporada. Per Santa Tecla, necessiten reacció tècnica i psicològica per sortir del pou.

 

 

Més notícies de la categoria Castells