La Joves de Valls s’agrada amb els castells sense folre

Els de la camisa vermella han descarregat el 2de8 net i el 4de9 net aquest 2018

Des del febrer, mes en què van començar els assajos, la Colla Joves Xiquets de Valls ha tingut en el punt de mira les estructures netes. Al carrer d’en Gassó s’han recollit els fruits de l’èxit del 2de8 net de la temporada anterior. També s’ha afinat amb el 4de9 net. La tècnica també ha buscat l’inèdit 3de9 sense folre, però les bones proves al local no s’han traduït posteriorment a la plaça.

Per contra, la Joves té ara mateix un problema de gamma. Més enllà dels castells nets, se li han trobat a faltar construccions compostes i amb folre i manilles. La falta d’efectius li ha impedit plantejar-se aquests castells. A més, la puntuació elevada dels nets, tenint en compte l’any de Concurs, ha fet que la colla vermella els hagi arraconat.

Vist des de fora, el curs 2018 de la Joves ha estat bo. Tot i això, una formació de la categoria dels diables vermells necessita més recursos, com per exemple, el pilar, que fins a final de temporada no ha tingut la regularitat. També ha de poder afrontar actuacions amb tres o quatre castells de gamma extra, fet que no s’ha produït. I per últim, cal aconseguir més camises i més implicació per ampliar el ventall de castells.

Al 2019, amb o sense Francesc Xavier Ramon, que encara no ha confirmat la seva continuïtat al capdavant de la tècnica, la Joves necessita consolidar la feina i explorar noves dimensions per seguir estant en les posicions capdavanteres del fet casteller.

Un inici de curs amb rodatge

El començament de temporada de la Joves va consistir a buscar la consolidació dels castells de la gamma alta de vuit. Abans de Sant Joan, els del carrer d’en Gassó van descarregar el 2de8 amb folre, el 3de8 amb el pilar i el 5de8, tres apostes que s’havien d’apujar un pis més en els mesos intensos del 2018. A la diada del Pati, també es van apuntar el primer 3de9 amb folre de l’any

Per Sant Joan arriba el castell net

Des de l’abril, la Colla Joves estava fent uns assajos espectaculars del 2de8 sense folre aprofitant la feina de la temporada anterior. A la diada de Sant Joan, després de descarregar el 3de9 amb folre de sortida, els de la camisa vermella van aconseguir carregar el 2de8 net més matiner de la seva història. Tot i l’èxit amb aquesta estructura, els de Francesc Ramon van ensopegar amb el pilar de 7 amb folre, que van deixar carregat.

Un juliol amb dos castells de nou

Després del viatge a Washington, la tècnica de la Joves va plantejar un juliol amb l’objectiu de bastir un castell de nou a cada plaça que visitessin. També es volia estrenar el 4de9 amb folre, repte que no arribaria fins al mes d’agost.

A Torredembarra, van provar l’encert amb el 3de9 amb folre, que van deixar en intent desmuntat. Una setmana després, a la Riera de Gaià, aconseguien aquest castell en solitari, el primer de la colla fora de Valls. Finalment, a Sitges, els de la camisa vermella tornaven a completar l’estructura.

Firagost i la Bisbal veuen el 2 descarregat

L’agost va començar amb força a la Joves. Les diades de Firagost i la Bisbal del Penedès van servir perquè els diables vermells es lluïssin i demostressin el domini que tenen amb el 2de8 net. Va ser el castell que els va salvar d’unes actuacions incompletes. Per Firagost, el 4de9 amb folre els quedava carregat i a la Bisbal, el 5de9 amb folre el van deixar en intent desmuntat.

El 5 queda a mitges a Sant Fèlix

La Joves va donar la talla per Sant Fèlix. Els de la camisa vermella van tornar a descarregar el 2de8 sense folre i treien de l’armari el 5de9 amb folre, que els va quedar carregat. La supercatedral va evidenciar problemes per dalt i també problemes d’encaix entre els terços i el folre. Després d’aquests dos castells de gamma extra, els vermells es van acomiadar de Vilafranca amb el 3de9 amb folre i el pilar de 6.

Setembre sense premi

Setembre plàcid al carrer d’en Gassó. Després de completar un castell de nou a Montblanc i la tripleta a la vigília de la Diada Nacional, les actuacions d’Altafulla i la Mercè no van sortir com se les havien plantejat. A Altafulla, la pluja va fer la guitza a la colla i el trasllat sota cobert no va permetre a la Joves que provés el 2de8 net i també experimentés sensacions a plaça amb el 3de9 net.

D’altra banda, a la Mercè, tot i deixar en intent desmuntat el 2 net, la Joves davant la proximitat del Concurs va optar per no anar més enllà de la tripleta màgica. Els assajos eren potents, però a les places es quedaven lluny dels objectius que s’havien plantejat.

Concurs per oblidar

La cita de la TAP del 7 d’octubre es presentava per la Joves com l’escenari on havia d’exhibir-se. Els objectius dels de la camisa vermella eren completar la tripleta neta, és a dir, el 2de8 net, el 4de9 net i el 3de9 net, actuació que, en cas d’assolir-la, els podia donar la victòria.

Tot i l’ambició, per tercera edició consecutiva, els del carrer d’en Gassó van fer aigües al Concurs. El 2de8 net, que van carregar a la primera ronda, els complicava molt la situació. Seguidament, van desmuntar el 4de9 net en dues ocasions i a la quarta ronda, en veure que s’estaven despenjant de les posicions capdavanteres, van voler assegurar amb els dos castells de gamma bàsica de nou. No va ser el dia de la Joves.

El Vendrell i Santa Úrsula esdevenen un revulsiu

Una setmana després del Concurs, la plaça Vella del Vendrell es va convertir en la revàlida de la Joves. A la diada de Santa Teresa, aconseguien descarregar el primer 4de9 net de l’any i carregar el 2de8 net. Aquests registres van tornar a fer somiar a la colla de cara a una Santa Úrsula on es veien possibilitats reals de poder afrontar la tripleta neta.

I a la fira vallenca, van tornar a descarregar el quatre i carregar el dos en les dues primeres rondes. Tot i la caiguda de 2 net, a la tercera ronda van provar sort amb el 3de9 net, castell que van deixar en intent desmuntat i després en intent. Cap de les dues temptatives va reflectir el treball que s’havia fet a assaig. 

Estadístiques de la temporada 2018 (A partir del pilar de 7 folrat)

Pde7f  1d+2c

5de8 12d

3de8p 1d+2c

4de9f 4d+1c+2id

3de9f 17d+5id

5de9f 1c+1id

4de9sf 2d+2id

2de8sf 3d+4c+2id

3de9sf 1i+1id


Comentaris