Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

El nou curs casteller comença amb més d’un centenar de colles

Els projectes de la Selva, la Cerdanya i l’Eixample han entrat com a colles en formació

Durant aquests primers mesos del 2019, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha rebut i aprovat tres sol·licituds per entrar com a colla en formació a l’entitat. Aquestes noves incorporacions fan que l’ens que regula bon funcionament del fet casteller tingui 104 colles membres. Dos dels tres projectes estan situats en zones de poca tradició castellera. El darrer és l’aparició d’una altra colla a Barcelona.

Per fer la sol·licitud com a colla en formació a la Coordinadora, els nous projectes han hagut de presentar una sèrie de documents que els acredita com a entitat sense ànim de lucre legalment constituïda, la defensa i vetlla del fet casteller; i els valors que representa i compromís de les dues colles que els apadrinen.

D’aquí a un any es farà una avaluació dels assoliments tècnics de cadascuna de les colles (es requerirà, com a mínim, una actuació completa de 6 pisos) així com l’evolució del teixit social.

Quines són les noves colles?

Els Castellers de la Selva és un projecte que neix a Santa Coloma de Farners a finals de juny de 2018.  Tot i això, fa deu anys que hi ha vinculació castellera a la població, després que la Gemma Ordóñez s’encarregués de fer una crida a les xarxes socials per tal de crear una colla a la zona. Els assajos els celebren al pavelló de la Nória dos cops per setmana. Tenen una massa social entre 50 i 60 persones.

Els Castellers de la Cerdanya  és un projecte que neix el juliol de 2018 amb la voluntat d’estar obert a la tres cerdanyes: lleidatana, gironina i francesa. Tot i haver patit uns primers mesos difícils en l’àmbit de la gestió interna, han començat el 2019 amb una línia de creixement. Els assajos els organitzen al Teatre d’Alp dos dies per setmana i compten amb una seixantena de persones.

La colla castellera de l’Esquerra de l’Eixample va aparèixer a mitjans del 2018 i es converteix en la vuitena colla de la ciutat de Barcelona. Després de renovar la junta al desembre van acabar l’any amb una participació creixent als assajos que organitzen en una escola del barri. També sumen una seixantena de persones.

Què n’hem d’esperar del 2019 casteller?

El món casteller amb més d’un centenar de colles ja ha aixecat el teló aquest 2019. Ho ha fet a una velocitat més suau que l’any passat. Fins al moment, la gamma alta de vuit ha estat obra de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa. La Jove de Tarragona, els Xiquets de Tarragona i els Xiquets de Reus també han pogut lluir els galons bàsics de vuit. I també ho han fet els Castellers de Vilafranca, encara que en alguna cita els han hagut de desmuntar per indecisió de la canalla.

La Colla Joves Xiquets Valls podria ser la pròxima colla en estrenar els vuit pisos. Ho podria haver fet dissabte passat a Vilanova, però el 4de8 no els va encaixar. Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, els Nois de la Torre i els Xiquets del Serrallo també han començat amb ganes la pretemporada amb castells de set.

Tothom espera el maig, el mes on comença a dibuixar-se  la part central del curs. Hi ha qui comenta que serà una temporada menys intensa que el 2018. El fet de ser un any de no-Concurs pot propiciar que les colles no accelerin tant. Però, no es pot descartar cap sorpresa. El transcurs de la temporada ens dirà cap a quina direcció s’avança.