El Sant Fèlix dels deures pendents

Tot i la desena de castells de gamma extra, les quatre colles participants a la diada vilafranquina no han pogut mostrar tota la feina que s’havien proposat

Una temporada més, la diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès ha tornat a ser la cita per excel·lència de l’estiu casteller. Els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa han tornat a plantejar una diada de màxims, encara que alguns dels objectius proposats s’han quedat a mitges. Tot i això, l’estratègia, la passió i les ganes de veure castells han estat presents durant tota l’actuació a la plaça de la Vila.

La Vella, la triomfadora

A Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets dels Xiquets de Valls ha demostrat que és la l’agrupació que està més en forma de la temporada. Els del Portal Nou han brillat a Sant Fèlix. Han començat amb el 4de9 sense folre, el segon de la temporada que, a diferència del Catllar, no han patit tant a la descarregada.

Seguidament, han anat a pel 2de8 sense folre, que ja havien descarregat feia dotze dies a la mateixa plaça a l’aniversari dels Castellers de Vilafranca. El castell que ha pujat amb bones mides, ha tingut una baixada més soferta. Ha saltat per segons quan l’aixecador estava iniciant la seva baixada.

Tot i la caiguda del 2 net, la Vella ha seguit el seu programa. Han intentat el 4de10 amb folre i manilles a la tercera ronda. Tot i això, el castell de deu pisos rosat ha quedat lluny.  Estava mal lligat per baix i la tècnica l’ha acabat tirant avall en el moment que s’estaven col·locant els setens.

La desmuntada del 4de10 no ha descol·locat als rosats. A la quarta ronda, han completat un 4de9 amb folre i pilar amb força confiança. Finalment, a la ronda de pilars, han descarregat el primer pilar de 8 amb folre i manilles de la temporada.

Un Sant Fèlix de notable alt per la Vella. Ara toca preparar la vigília de l’11 de setembre i Santa Tecla, diades on els d’Albert Martínez es podrien plantejar gammes extres que tenen pendents, com per exemple, el castell de deu.

La Joves, els reis del 2de8 net

Una altra vegada la Joves de Valls ha demostrat que ara mateix és la colla dominadora del 2de8 sense folre.  A Vilafranca, l’han descarregat per tercera vegada aquesta temporada. Els de la camisa vermella l’han plantejat de sortida. A diferència de la Bisbal, el de Sant Fèlix l’han patit més fins a la sortida del pom de dalt. Tot i això, el tronc experimentat i l’agilitat de la canalla ha permès que el completessin.

Després de l’extraordinari recital amb el 2 net, els del carrer d’en Gassó han buscat la primera aleta amb el 5de9 folrat. La supercatedral ha pujat ja remenada i amb una banda del tres molt castigada. El castell ha cedit després de la segona aleta pels pisos superiors.

A la tercera ronda, els vermells han aparcat qualsevol intent de castell superior i han completat una molt bona actuació amb el 3de9 amb folre. A la ronda de pilars, han completat el pilar de 6 amb una nova alineació.

La Joves ha demostrat a Vilafranca que pot anar més enllà del 2de8 sense folre. Li falta potser només creure’s una mica més els castells i no passar tants nervis.  De ben segur, que de cara a les diades de setembre i octubre, els de la camisa vermella es proposaran treure de l’armari tota la feina pendent.

Vilafranca de més a menys

Els Castellers de Vilafranca han tingut un Sant Fèlix amb regust agredolç. Els verds han respost de sortida amb un  3de10 amb folre i manilles, que tot i haver-lo treballat a quints i sisens, l’han pogut resoldre com ells saben.  

Després d’anotar-se el segon 3de10 de l’any, els vilafranquins han buscat la torre de 8 neta. L’estructura, que no és que tingués mala mida a l’ascens, ha cedit a la baixada per quints quan sortia l’aixecador.

A la tercera ronda, han vingut els problemes pels verds. Han perdut ronda amb dos peus desmuntats de 4de10 amb folre i manilles i a la quarta ronda l’han deixat en intent quan entrava el pis de setens. No era el dia del 4 per Vilafranca perquè a la cinquena ronda han deixat en intent desmuntat el 4de9 amb folre.

Conclusió general, sense fer cap alerta, és que els Castellers de Vilafranca necessiten millorar.  Els queda temps de cara al Concurs i tenen el potencial de colla per tornar a adjudicar-se la victòria a Tarragona.

La maledicció del 2 dels Minyons

Els Minyons de Terrassa no han tingut l’encert amb el 2de8 net.  L’han provat a la primera ronda i l’intent ha estat discret. Els ha caigut per terços en el moment que es col·locava el pis de dosos.

A la segona ronda, els malves no s’han rendit i han buscat el 2de9 amb folre i manilles, que fins llavors havien carregat en dues ocasions.  Aquest cop, l’estructura també ha quedat a mitges. Ha pujat fina i segura. A la baixada, però, se’ls ha girat a quarts i a quints i ha acabat cedint.

Per asserenar ànims els Minyons han completat el 4de9 amb folre dinàmic a la tercera ronda.  Han acabat amb un 9de8 amb molta estabilitat. A la ronda de pilars, han alçat el pilar de 6.

I ara què? Els Minyons els queden tres mesos de temporada amb les diades de la Mercè, Girona i la seva Diada. Els malves necessiten més camises i confiança per acabar de maquillar una temporada marcada per les baixes.