Els Xiquets de Tarragona suspenen la seva diada d'aquest dissabte a la plaça de Corsini

Animen els seus castellers «a participar en les mobilitzacions pacífiques previstes»
Els Xiquets de Tarragona, en una imatge d'arxiu. | Xiquets de Tarragona

Els Xiquets de Tarragona han decidit suspendre la seva darrera diada castellera de la temporada a la ciutat. La formació matalassera havia programat una diada aquest dissabte, 19 d'octubre, a les sis de la tarda, a la plaça de Corsini. Hi havien convidat, també, els Moixiganguers d'Igualada. Però en un comunicat fet públic a mig matí d'aquest mateix dissabte, la formació que dirigeix Oriol Peiró ha anunciat la suspensió de l'actuació castellera «a causa de la situació del país».

Les dues colles denuncien les càrregues policials

En el text, que signen conjuntament amb la colla convidada, els Xiquets de Tarragona exposen que «des que dilluns el Tribunal Suprem espanyol va sentenciar a 100 anys de presó els líders polítics i socials independentistes, Catalunya està convulsa». De fet, tot just a les set de la tarda, una hora més tard de la prevista per a l'inici de l'actuació, el CDR ha fet una convocatòria per «empaperar Tarragona» a la mateixa plaça de Corsini.

«Les dues colles rebutgem qualsevol acte de violència i volem denunciar les càrregues policials indiscriminades i injustificades dels darrers dies per part de la Policia Nacional espanyola i els Mossos d’Esquadra», manifesten les agrupacions, que també recorden «el nostre compromís amb la llibertat d’expressió i la democràcia». A més, animen «els nostres castellers a participar en les mobilitzacions pacífiques previstes».

La diada de l'Esperidió, també suspesa

Aquest dissabte hi havia una altra actuació castellera programada a Tarragona: la diada de l'Esperidió, que en aquest cas organitzava la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Fa uns dies, l'entitat ja va anunciar, d'acord amb la resta de formacions que havien de participar en aquesta cita a la plaça del Rei, que a causa de la situació política i social del país, la cita castellera quedava anul·lada.

Altres suspensions arreu de Catalunya

Més enllà del Camp de Tarragona, dues actuacions més han quedat suspeses. Els Xerrics d’Olot, que havien de celebrar la diada de la Fira de Sant Lluc, també han anul·lat la seva actuació que havien de fer al costat de la Colla Castellera de Figueres i els Castellers de l’Alt Maresme.

Pel que fa a diumenge, la diada de la Festa Major de Banyoles prevista, a dos quarts de dotze del migdia, i que havia de comptar amb els Esperxats de l’Estany, la Colla Castellera de Figueres i els Marrecs de Salt tampoc se celebrarà.

Actuacions que es mantenen

En principi, l’actuació de la festa major d’Alcover prevista per diumenge, a la una del migdia, a la plaça Nova, amb la Colla Joves Xiquets de Valls i els Xiquets de Tarragona, es manté programada. Els de la camisa vermella, que ahir no van assajar, organitzen una convocatòria especial aquesta tarda al local per preparar la diada de Santa Úrsula del pròxim 27 d’octubre.

A Barcelona, la diada dels Castellers de Sants prevista, a les dotze del migdia, a la plaça Bonet i Muixí, sembla que també es celebrarà. L’actuació borinota comptarà amb els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró com a colles convidades.

"ATENCIÓ: La diada de l’Esperidíó se suspèn per la situació de país" "El fet casteller reacciona davant la sentència del Procés"