Les xifres de gamma extra al Baix Gaià

Altafulla i Torredembarra competeixen per veure castells superiors al 3de9f
La Colla Vella dels Xiquets de Valls va descarregar el 5de9 a Altafulla l'any passat | Colla Vella dels Xiquets de Valls

Les diades del Quadre de Santa Rosalia a Torredembarra i de les Cultures d’Altafulla sempre han tingut sempre el punt de rivalitat per veure quina de les dues poblacions veurà millors castells. Altafulla guanya amb contundència a Torredembarra en aquest afer. Tot i això, el sentiment tradicional de la cita torrenca és més intens que l’altafullenca, que és una  jornada adreçada cap al públic turista.

Les dues poblacions també tenen una segona actuació de nivell dins del calendari. A Torredembarra, hi ha la festa major de Santa Rosalia al setembre i a Altafulla, la festa major de Sant Martí al novembre. A diferència de les actuacions del juliol, Torredembarra sembla haver-se fet amb el lideratge pel fet que els Xiquets de Tarragona hi van apostar fort l’any 2015.

Torredembarra encara no ha vist un gamma extra descarregat

Pel Quadre de Santa Rosalia, la vila torrenca només ha vist un castell de gamma extra en l’època moderna. Tot i això, encara aquesta plaça de la zona tradicional no l’ha pogut veure descarregat. La temporada 2014, els Castellers de Vilafranca hi van carregar el 9de8 amb una enxaneta, després que la mateixa colla en fes prèviament un intent desmuntat.

 

L’any 2015, els Xiquets de Tarragona, per la festa major de Santa Rosalia del mes de setembre, van emmanillar Torredembarra. Els matalassers, que no havien aconseguit l’objectiu per Sant Magí, van carregar el 2de9 amb folre i manilles a la plaça de la Verdura.

Altafulla guanya color al juliol

La diada de les Cultures, que es fa cada any el segon cap de setmana de juliol, a la plaça del Pou, ha vist un total de set construccions de gamma extra. Menys un, tots han estat obra dels Castellers de Vilafranca.

 

La temporada 2014, els Castellers de Vilafranca hi van aconseguir carregar el pilar de 8 amb folre i manilles. L’any següent, hi descarregaven la torre de 9 amb folre i manilles.

 

El 2016, els verds eren capaços de portar dues estructures emmanillades fins a la vila altafullenca. La colla dirigida per Toni Bach va descarregar la torre de 9 i carregar el pilar de 8.

 

Finalment, la temporada passada per primera vegada Altafulla veia dues agrupacions que feien una construcció superior al 3de9 amb folre. Els Castellers de Vilafranca van descarregar el 3de9 amb folre i agulla i la torre de 9 amb folre i manilles. Per la seva banda, la Colla Vella dels Xiquets de Valls es va apuntar el 5de9 amb folre.

 

Abans de la creació de la diada de les Cultures, Altafulla tenia en l’aparador casteller la diada de Sant Martí del mes de novembre.  L’any 1999, els verds van enlairar el primer gamma extra de l’època moderna en forma de pilar de 8 amb folre i manilles, que els va quedar en carregar. L’espadat dels penedesencs va servir per homenatjar el monument que hi ha la mateixa plaça del Pou.

 

L’any 2014, en plena jornada del 9N, els Xiquets de Tarragona es van presentar a Sant Martí amb l’objectiu de fer l’aleta al pilar de 8 amb folre i manilles. En la darrera actuació de l’any, els ratllats van fer dos intents desmuntats d’aquest espadat.