policia nacional barcelona

Antiavalots de la Policia Nacional van utilitzar gas lacrimogen a la tercera nit d'aldarulls a Barcelona

Periodistes presents al passeig de Sant Joan amb Aragó es van queixar de coïssor als ulls

La tercera nit d'aldarulls a Barcelona després de la publicació de la sentència del procés, va obligar als agents antiavalots a prendre una mesura encara més contundent per dissoldre els manifestants que els llençaven objectes. Durant les protestes de matinada a l'Eixample, agents de la Policia Nacional van llençar pots de gas lacrimogen contra els radicals, però també a la zona on eren diversos periodistes, segons recull 'Tot Barcelona'. 

Encara que en un primer moment es creia que es podria tractar del gas pebre anunciat pels Mossos d'Esquadra, fotografies demostren que es va fer ús del gas «A.T.L.» o «artifici triple lacrimogen». Aquest conté una substància química CS (clorobenzilidenmalononitril) que contenen la majoria d'artefactes de gas utilitzats pels cossos policials en incidents greus.   

Afectació als ulls i les vies respiratòries

Un grup d'agents hauria recorregut a aquesta arma dissuasiva al voltant de les 22.45 a la cantonada del passeig de Sant Joan amb Aragó. Encerclats, van disparar a un grup d'un centenar de persones que els llençaven pedres, segons la cadena 'SER Catalunya'. 

Un gran nombre de persones que eren a la zona, inclosos un important nombre de periodistes, van començar a sentit una greu sensació de coïssor als ulls i que aquests començaven a plorar. Ràpidament van començar altres efectes d'aquesta mena de gasos, com dificultat per respirar i cremor a la gola i la pell. Diversos sanitaris van haver d'atendre diverses persones a terra i bars de la zona regalaven ampolles d'aigua per tal que es poguessin rentar els ulls.  

Confirmació oficial 

La Policia Nacional confirmava a l'ACN que va utilitzar gasos lacrimògens en una ocasió durant els aldarulls d'aquest dimecres a la nit a Barcelona.  Fonts policials han explicat que, com en el cas de les pilotes de goma, l'ús d'aquest gas té un protocol. Primer s'avisa que s'utilitzarà i, si és el cas, es demana autorització al comandament policial al càrrec de l'operatiu.

Per la seva banda, des del Ministeri de l'Interior s'ha explicat que en el cas de l'actuació policial d'ahir «es van utilitzar els mitjans que l'operatiu considera oportuns en cada moment en funció de les circumstàncies concretes», sense especificar si entre aquests mitjans hi ha els gasos lacrimògens o no. En tot cas, sí han puntualitzat que aquests mitjans considerats oportuns «es van utilitzar i s'utilitzaran».

També et pot interessar...


Comentaris