La regió de Tarragona i les Terres de l'Ebre passaran dilluns a la fase 3

Barcelona, la regió metropolitana i Lleida avançaran a la fase 2
Barcelona, les regions metropolitanes i Lleida passaran a la fase 2. | Cedida

Aquest divendres, 5 de juny, el Ministeri de Sanitat ha confirmat els canvis de fase proposats per la Generalitat de Catalunya. Així doncs, el proper dilluns, 8 de juny, Barcelona, les regions metropolitanes i Lleida passaran a la fase 2, mentre que el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran passaran a la 3. Encara no progressen la Catalunya Central, Girona, l'Alt Penedès i el Garraf, que s'han de quedar almenys una setmana més en fase 2.

Al llarg del migdia d'aquest divendres s'han anat confirmant els canvis de fase sol·licitats aquesta setmana per part dels diversos governs autonòmics. Sanitat ha donat llum verda a tots ells, de manera que cap territori espanyol estarà ja en fase 1: Madrid i Castella i Lleó també salten a la fase 2.

Sant Joan serà diferent

Tot plegat, el mateix dia que Protecció Civil de la Generalitat ha recordat que la revetlla de Sant Joan no podrà ser com la d'anys anteriors, ja que les celebracions no podran ser tant massives. Així, si es manté la normativa actual i tot Catalunya està en fase 3, les festes particulars podran ser d'un màxim de 20 persones, les festes organitzades en llocs tancats podran ser de 80, i les que s'organitzin en llocs oberts podran encabir un màxim de 800 persones assegudes i mantenint la distància de seguretat de dos metres. Per això, en les festes populars a les platges o en altres llocs amplis, les policies locals hauran de vigilar que els grups siguin d'un màxim de 20 persones i puguin mantenir la distància de seguretat amb els altres grups.

En una compareixença del conseller d'Interior, Miquel Buch, la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, i el director adjunt de Protecció Civil, Sergio Delgado, tots tres han insistit que a la precaució habitual d'aquesta festa amb els petards, coets, fogueres, cremades i incendis forestals s'hi sumarà les noves precaucions sorgides arran de la pandèmia de covid-19, sobretot les mascaretes, la neteja de mans i la distància social de seguretat. Buch ha dit que aquesta festa es podrà celebrar més que l'últim Sant Jordi, però no com els altres Sant Joan.

"Atenció: Lleugera baixada dels morts per coronavirus a Catalunya" "Pífia del Govern: la notícia sobre els hospitals que cau com un gerro d'aigua freda"