Un operari del servei de neteja desinfecta contenidors a Reus

Els biòlegs alerten de l'ús inadequat de desinfectants contra la Covid-19: «Poden ser cancerígens»

El col·legi oficial detecta empreses que comercialitzen productes l'eficàcia dels quals no ha estat demostrada

El Col·legi de Biòlegs de Catalunya alerta de l'ús inadequat de desinfectants  en l'espai públic per combatre el coronavirus  per part de persones sense formació específica, sense tenir criteris tècnics ni materials adequats. Avisa que els efectes sobre la salut  i el medi ambient dels productes poden ser greument negatius, fins i tot n'hi ha que poden ser cancerígens. I és que el col·legi ha destacat que especialment preocupant és l'ús de desinfectants clorats, altament tòxics  i que han estat utilitats per algunes administracions locals. «Poden tenir efectes cancerígens  i són altament perjudicials per als organismes aquàtics», ha afegit en un comunicat.

En aquest sentit, el col·legi recorda que els biocides  són productes tòxics  «poc selectius», i el seu ús està regulat  i només poden ser manipulats per personal convenientment protegit i supervisat. També demana no utilitzar productes no autoritzats, i aplicar correctament els autoritzats.

També manifesta la seva alarma per la detecció d'empreses que aprofiten la situació de por per impulsar al comercialització de productes l'eficàcia dels quals no ha estat demostrada i no han estat autoritzats pel Ministeri de Sanitat. En aquest punt, subratlla que no h ha cap producte autoritzat per ser nebulitzat  sobre les persones. Posen l'exemple de l'ozó i de la llum ultraviolada, que poden ser tòxics  o produir danys en les persones.

A Reus, on l'Ajuntament  ha comprat màquines d'ozó per desinfectar els espais municipals, la CUP  ha denunciat aquests fets, ja que podrien no ser les adequades. Carreguen durament contra el govern de Reus  i en especial contra el regidor de Recursos Humans, Daniel Rubio, qui va anunciar la compra d'uns dispositius que, segons els cupaires, el mateix govern de Reus no recomana.