La consellera Budó i el president Torra en una reunió al Palau de la Generalitat.

Budó insisteix en demanar un desconfinament per àrees de salut

La portaveu requereix a Sánchez la resposta sobre el mapa territorialitzat que proposa la Generalitat

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, veu «imprudència» en el pla de desconfinament que va presentar ahir el president espanyol, Pedro Sánchez. Durant la roda de premsa telemàtica d'aquest dimecres al migdia, la consellera ha criticat que el pla de la Moncloa inclogui un calendari «tan curt» de 8 setmanes amb les «mancances» d'una informació «precisa» sobre recursos humans i tecnològics per fer un desconfinament «eficaç».

Budó insisteix que la Generalitat proposa una desescalada per àrees de salut

Budó apunta que afirmar que al juliol hi haurà una «nova normalitat» també és una «imprudència». La portaveu ha insistit amb el pla de la Generalitat, que proposa una desescalada per àrees de salut —i no per províncies—, alhora que ha tornat a requerir a Sánchez la resposta sobre aquest mapa alternatiu.

«La informació i el coneixement precís és fonamental per fer un desconfinament eficaç, i el pla de la Moncloa no n'ofereix prou», ha opinat Budó. La portaveu del Govern ha afegit que és «urgent» que l'executiu espanyol aclareixi «com, qui i on» es pot fer el seguiment de la fase de desconfinament. Així, la consellera segueix defensant la territorialització que impulsa el pla de la Generalitat —basat en regions i àrees bàsiques de salut, i no en províncies—, i ha lamentat que la Moncloa encara no n'hagi donat resposta. «Treballem per trobar la manera de fer compatibles els dos plans», ha assegurat.

«El govern espanyol es torna a equivocar»

«Què té a veure Berga amb Igualada o Barcelona? Per què un veí de Bellver de Cerdanya pot anar a Lleida i no a Puigcerdà?», ha preguntat retòricament Budó, per justificar que el pla per àrees de salut és millor que una ordenació per províncies. «El govern espanyol es torna a equivocar, la província com a unitat bàsica territorial no s'ajusta a les necessitats», ha valorat. És per això que Budó sosté que el Govern «no defugirà» de les seves responsabilitats i continuarà recomanant mesures pròpies per al desconfinament.

Sigui com sigui, la consellera de la Presidència ha «celebrat» tenir el pla «per escrit» de la Moncloa, que detalla les fases i els sectors de la desescalada: «És bo deixar de parlar d'hipòtesis i tenir un pla per debatre, i que permet guiar-nos en el desconfinament. Cal valorar que té elements de justificació científics».


Comentaris