Primer pla del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Consell Nacional del PSC del 30 de desembre de 2020

Salvador Illa guanyaria les eleccions a Catalunya segons l'última enquesta

El sondeig dona als socialistes entre 30 i 35 diputats al Parlament, rellançats per l''efecte Illa'

L'onada del mes de gener del baròmetre polític del CIS pronostica que el PSC podria guanyar les properes eleccions autonòmiques a Catalunya. L'estudi, els resultats del qual s'han publicat aquest dijous, 21 de gener, apunta que els socialistes es veurien beneficiats de l''efecte Illa' i, amb el ministre de Sanitat com a candidat, podrien guanyar els comicis amb una forquilla d'entre 30 i 35 escons. 

Amb aquestes dades, Illa se situaria a la 'pole position' dels comicis per primera vegada i el PSC experimenta una pujada molt notable de les seves perspectives electorals. Tant, que aquests 30-35 escons podrien servir-los per superar ERC, a qui el CIS pronostica entre 31 i 33 diputats. A la pràctica, doncs, la situació és d'empat tècnic entre socialistes i republicans al capdavant de la pugna per assolir la presidència de la Generalitat.

Baixen JxCat i C's, pugen la resta de forces minoritàries

El tercer lloc, segons el baròmetre del CIS, seria per a Junts per Catalunya, que experimentaria un descens en el seu nombre d'escons. La formació que colideren Carles Puigdemont i Laura Borràs se situaria amb entre 20 i 27 diputats, lluny dels 34 que tenen actualment. Per darrere de JxCat quedaria Ciutadans, amb un terç dels seus diputats actuals: passaria dels 36 que va obtenir l'any 2017 a entre 13 i 15.

Ja per darrere, el sondeig fet públic aquest dijous pronostica entre 9 i 12 diputats per a En Comú Podem, entre 8 i 11 escons per a la CUP de Dolors Sabater en el que seria una pujada notable, una entrada amb molta força de Vox al Parlament —de 6 a 10 diputats— i 7 escons per al PP d'Alejandro Fernández, que milloraria els 4 obtinguts el 2017. Ja per darrere, el PDeCAT obtindria el 0,7% dels vots, segons l'estimació del CIS.