Tres nois sopant en la taula d'un restaurant amb una pizza i cerveses

El Govern elimina la limitació a bars i restaurants de servir només sopars a partir de les sis de la tarda

El pla de represa manté tancades les sales de concerts i descarta la cultura com a excepció pel confinament de cap de setmana

El pla de represa definitiu, que el Govern ha publicat aquest dissabte al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), elimina la limitació per als establiments de restauració de servir només sopars entre les 18 hores i les 21.30 hores, com s'havia inclòs en l'última versió del document feta pública divendres i que havia creat certa confusió en els empresaris del sector. Així, a partir d'aquest dilluns, els bars i restaurants podran obrir des de les sis del matí a dos quarts de deu de la nit, mentre que el servei de menjar per emportar o a domicili es podrà realitzar fins a les 23 hores.

El document penjat a la pàgina web de la Generalitat aquest divendres incloïa la limitació de servir només sopars de 18 a 21.30 hores i, per tant, impedia a bars i cafeteries, especialitzats en berenars o en servir només begudes, obrir a partir de les sis de la tarda, una mesura que va provocar el rebuig del sector. Ara, el text definitiu manté que es podrà fer qualsevol servei fins a l'hora de tancament, sense estar limitat a àpats.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Així mateix, el text estableix que les botigues de conveniència, els establiments comercials annexos a les gasolineres, i els establiments de menys de 300 metres quadrats de superfície de venda, així com els establiments comercials de municipis turístics no podran estar oberts entre les nou de la nit i les sis del matí. 

Cop dur per al sector de la cultura

Si aquesta ha estat la cara de la moneda, la creu l'ha rebut el sector cultural que, en el document publicat pel DOGC, no es recull cap de les seves reivindicacions d'esdevenir una excepció per trencar el confinament municipal del cap de setmana —municipal en el primer tram i comarcal en el segon. La mesura havia de garantir la viabilitat de festivals com el Temporada Alta, a Girona, que rep la majoria de públic de fora del nucli on se celebra.

Alhora, també s'ha eliminat del pla d'obertura al públic els establiments amb llicència per activitats recreatives, per tant, les sales de concert. Amb tot, segons ha pogut saber l'ACN, es tracta d'un error que es corregirà pròximament.

El toc de queda segueix vigent

El document manté el toc de queda nocturn, la prohibició de fer desplaçaments entre les 22 hores i les 6 hores, amb les excepcions ja previstes fins ara i a les quals se sumen el retorn al domicili des de centres educatius, activitats culturals permeses i la recollida a l'establiment en els serveis de restauració. Pel que fa al desenvolupament dels actes religiosos i cerimònies civils, es manté l'aforament permès en el 30%, però s'aixeca la restricció de 100 assistents com a màxim.

En aquest primer tram de la desescalada, tampoc es permet l'obertura al públic dels centres comercials i recintes comercials. Podran aixecar la persiana, però, els establiments i locals comercials que es trobin dins dels centres comercials o recintes comercials i estiguin dedicats exclusivament a la venda de productes d'alimentació, de begudes, de productes higiènics, d'altres productes de primera necessitat, farmàcies, ortopèdies, òptiques, establiments dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d'estètica, centres de veterinària, així com els que tenen accés directe al carrer.

Tornen les extraescolars i el lleure educatiu

El document definitiu permet el desenvolupament de les activitats extraescolars presencials fora de l'horari lectiu habitual, sigui dins o fora del centre educatiu, així com els ensenyaments no reglats que imparteixen els centres autoritzats de música i dansa, amb un màxim de sis alumnes per aula. Alhora, també es garanteixen les activitats de l'àmbit del lleure educatiu, que es podran fer a l'aire lliure. En les que es facin en espais interiors, es limitaran a grups de sis persones.

Les activitats docents i les activitats d'intervenció socioeducativa per a l'atenció i formació a infants i joves amb discapacitats, necessitats especials o situació de vulnerabilitat —serveis d'intervenció socioeducativa i centres oberts—, incloent-hi el transport escolar, s'haurà de regir pels plans sectorials ja aprovats.

Quant als centres educatius, hauran d'aplicar les mesures d'ensenyament previstes als seus plans d'organització del curs per reduir l'assistència presencial d'alumnat de batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i grau superior. Els centres de formació d'adults, les escoles oficials d'idiomes i els ensenyaments de règim especial reglats han d'adoptar mesures per reduir l'assistència presencial dels seus alumnes.

La reobertura d'instal·lacions esportives

Les instal·lacions i els equipaments esportius poden obrir i utilitzar-se sempre que no se superi el 50% de l'aforament en les instal·lacions i els equipaments a l'aire lliure i del 30% en les instal·lacions i equipaments en espais tancats, incloent-hi tant els usuaris de les instal·lacions esportives com el públic assistent.

Es mantenen ajornades totes les competicions esportives previstes per ser realitzades a Catalunya, a excepció de les competicions oficials d'àmbit estatal, internacional i professionals, que s'han de celebrar sense assistència de públic.

Els parcs i les fires d'atraccions també es mantindran tancades com també dels establiments d'activitats lúdiques infantils privades en espais tancats. Parcs i jardins públics i les àrees de joc infantils poden obrir fins a les 20 hores seguint les pautes d'ús i manteniment del Procicat.