Investigadors de la Vall d'Hebron avancen en la cura del VIH

L'equip d'investigació ha descobert un fàrmac que destrueix les cèl·lules que reactiven el VIH
Investigadors de la Vall d'Hebron avancen en la cura del VIH | Twitter / @vallhebron

 

Investigadors de l'Hospital Vall d'Hebron han fet un gran pas per trobar la cura definitiva del VIH, que ara mateix √©s una malaltia incurable. L'equip d'investigaci√≥ ha descobert un f√†rmac que elimina les c√®l¬∑lules del reservori del VIH, √©s a dir, les c√®l¬∑lules que reactiven el virus i que no s√≥n destru√Įdes pel tractament retroviral. 

 

Actualment, el tractament que s'utilitza en pacients afectats per la sida √©s el tractament retroviral que, malgrat ser molt eficient, no permet combatre totalment la malaltia. Els f√†rmacs actuals nom√©s afecten les c√®l¬∑lules que repliquen el virus, per√≤ no afecta el reservori del VIH, que s√≥n les c√®l¬∑lules infectades on el virus queda latent. El f√†rmac descobert √©s capa√ß d'eliminar el VIH de les c√®l¬∑lules infectades perqu√® no el puguin replicar i aix√≠ controlar la malaltia totalment. 

 

El f√†rmac encara est√† en fase de prova i s'ha de perfeccionar

La investigadora del Grup de Malalties Infeccioses, Mar√≠a Jos√© Buz√≥n, explica que ¬ęel nostre estudi ha aportat una mol√®cula amb qu√® poder atacar les c√®l¬∑lules reservori¬Ľ. Es tracta del f√†rmac 'Rituximab', que s'utilitza en certs tractaments oncol√≤gics perqu√® tamb√© elimina les c√®l¬∑lules que reprodueixen el virus. De moment, aconsegueix destruir el 64% del reservori que emmagatzema la malaltia. 

 

Per√≤ el f√†rmac encara est√† en fase de prova i no √©s aplicable a pacients, ja que tamb√© ataca c√®l¬∑lules sanes com els limf√≤cits que formen part del sistema immunitari. Buz√≥n ha apuntat ¬ęara l'hem de perfeccionar¬Ľ, el que ara necessiten trobar √©s ¬ęuna combinaci√≥ de dos f√†rmacs, el que reactiva el virus latent i el que l'eliminar√†¬Ľ.

 

Actualment hi ha 30.000 persones afectades pel VIH a Catalunya

La situaci√≥ actual dels pacients afectats pel VIH √©s prendre entre una i tres pastilles di√†ries del tractament retroviral, ja que actualment √©s una infecci√≥ cr√≤nica. Tanmateix, segons el metge del Servei de Malalties Infeccioses de la Vall d'Hebron, Adri√† Curran, el tractament retroviral √©s una soluci√≥ ¬ęmolt efectiva i segura¬Ľ.

Actualment hi ha 30.000 persones afectades pel VIH a Catalunya | Chicago Tribune

 

A Catalunya hi ha unes 30.000 persones afectades pel VIH i uns 600 casos nous cada any, un nombre que es mant√© estable i no disminueix. Segons Curran, els casos nous ¬ęno han disminu√Įt tant com podr√≠em esperar amb els nous tractaments que, de fet, permeten que quan un pacient es tracta no transmeti el virus¬Ľ. Pel que fa a l'Estat Espanyol, hi ha unes 130.000 persones que viuen amb el VIH i 3.400 diagn√≤stics anuals.

 

També et pot interessar...

Comentaris