L'Audiència Nacional es declara competent per a jutjar Trapero per rebel·lió

Josep Lluís Trapero i els caps polítics de la policia autonòmica Pere Soler i César Puig seran jutjats pel delicte de rebel·lió

La Secció Primera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional ha confirmat que té les competències pertinents per a jutjar a l'exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero. Els caps polítics de la policia autonòmica Pere Soler i César Puig, també seran jutjats pel delicte de rebel·lió per l'1-O i la manifestació del 20 de setembre de 2017 davant la conselleria d'Economia.

La mateixa Audiència, en aquesta línia, considera que la competència que se cenyeix a aquesta mena de delictes no està exclusivament limitada als delictes comesos per bandes terroristes o de vocació armamentística. 

Els advocats de Puig i Soler demanaven el trasllat de la causa a l'Auidència de Barcelona

En una interlocutòria feta pública aquest divendres, l'Audiència desestima així el recurs presentat per l'exsecretari general d'Interior de la Generalitat César Puig, al qual es va sumar l'exdirector dels Mossos Pere Soler, posant en dubte que l'Audiència fos l'òrgan competent per jutjar-los.

Els advocats de Puig i Soler, Jaume Alonso-Cuevillas i Pau Ferrer, van qüestionar la competència del tribunal, perquè en la instrucció no s’havien determinat «delictes contra la forma de govern» i ‘no identifica «ni un sol fet delictiu» fora de Catalunya. Per això van demanar el trasllat de la causa a l’Audiència de Barcelona o un jutjat ordinari de la ciutat. En canvi, l’advocada de Trapero i Laplana, Olga Tubau, no va qüestionar la competència del tribunal.

El representant de la fiscalia, Pedro Rubira, ja havia defensat que l’Audiència espanyola és competent per jutjar la causa, ja que l’1-O va afectar «el govern de la nació». També posava en dubte la «imparcialitat i serenitat» dels tribunals catalans per a jutjar els fets.